Hamsunsenteret til Festspillene for første gang:

Litterær kraftpakke

Litterært: Hansunsenteret sto ferdig i 2009, på Presteid i Hamarøy. Nå kommer senteret til festspillene med en litterær satsing til Festspillene. Med i pakken er blant andre Inger Elisabeth Hansen (svart-hvitt-bilde), Anne Oterholm (midten øverst), Bård Borch Michalsen (til høyre øverst), Nordis Tennes til venstre nede), Veronica Melå (midten nede) og Ingri Løkholm Ramberg (til høyre nede).

Hva skjer hvis litteraturen blir usynlig, og er det en fare for demokratiet? Det er ett av spørsmålene Hamsunsenteret har med seg når det for første gang tar sats med egne arrangementer under Festspillene.

«Glede er ikke moro» skriver Knut Hamsun i Markens grøde.

– Men når Hamsunsenteret inntar Festspillene i Nord-Norge med litterært gjestebud, litteraturdebatt og litterært nettverksmøte – skal vi likevel prøve å kombinere både glede og moro, sier Anita Overelv, produsent på Hamsunsenteret og initiativtaker.

100 år

Hamsunsenteret markerer i 2017 at Knut Hamsuns nobelprisvinnende roman «Markens grøde» er 100 år. Hamsun kalte romanen «et Varsku til mitt slektsledd».

– Markens grøde er like aktuell som da den kom i 1917, med sin økokritiske filosofi og tanke om bærekraft, mener Overelv, og legger til: Hamsun er fortsatt en aktuell og populær forfatter på verdensbasis, og i løpet av det siste året har Hamsunsenteret vært ute og formidlet hans litteratur i blant annet Paris, Berlin, St. Petersburg og Murmansk. Veien til Harstad er betydelig kortere, men ikke mindre viktig. Festspillene i Nord-Norge er en sentral arena for å møtes, for å synliggjøre og for å utveksle erfaringer og kunnskap. Dette blir et litterakulturelt-superkick, sier hun.

Litterær smaksløksforsterker

Onsdag 28. juni inviterer senteret til «Litterært gjestebud: Markens grøde» på Røkenes gård.

– Det blir servert et femretters kortreist gourmetmåltid, med det beste regionen har å by på av råvarer. Mellom rettene serverer vi lyriske perler og himmelsk musikk – alt komponert sammen til en ekte Markens grøde-symfoni. Med oss til Røkenes har vi sjefkokk Hege Ruud, Solveig Hirsch og Nordis Tennes fra Hamsunsenterets formidlingsavdeling og musikk-master Johannes Fauchald.

Hva om litteraturen blir usynlig?

Lørdag 1. juli skal Hamsunsenteret avslutte serien «suppedebatt» på UiT Campus Harstad.

– Her har vi med oss en ikke ukjent lokal størrelse som debattleder, førstelektor ved UiT og mediemann Bård Borch Michalsen, og et fabelaktig panel bestående av forfatter Anne Oterholm, lektor og litteraturviter på UiV Ingri Løkholm Ramberg, lyriker Inger Elisabeth Hansen og forlegger Veronica Melå, sier Overelv.

Litteratur er viktig for å ivareta demokratiet, og forfattere har tradisjonelt deltatt i samfunnsdebatten. Hva skjer hvis litteraturen blir usynlig? Hva gjør Some, fake news, krenkekultur, og tempoet i dagens debatt med forfatterens rolle? Hvem eier samtidsfakta, og hvem skriver historien, er spørsmål som tas oss.

Samler seg

Lørdag runder Hamsunsenteret av sin litterære tilstedeværelse på Festspillene med et nettverksmøte hvor de største litteraturfestivalene i Nord-Norge treffes for første gang, på Hamsunsenterets initiativ.

–Festival er en viktig arena for formidling av litteratur, idéutveksling og nye impulser, sier Overelv, og ønsker å utfordre til intern debatt om hvordan kan litteraturfestivalene sammen best løfte det litterære feltet i nord, og hvordan kan festivalene med fokus på litteratur bli en vesentlig samfunnskraft og bidra til økt forståelse, engasjement og formidle vidunderlig litteratur.

Nettverksmøtet er en del av prosjektet Litteraturfylket Nordland, kartlegging og nettverk i det litterære landskapet i nord.Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Bakgården lørdag:

- Mektig avslutning

Les oppsummeringen av Bakgården lørdag her.

Se bildene fra Bakgården lørdag

Klarer du å finne deg selv?

Dette synes Zero etter jubelopptredenen på Bakgården

Hør hva legendariske Zero sa etter lørdagens konsert var ferdig.

Bakgården fredag:

Timbuktu fra Lund, tusen takk. Dette var stort

Les oppsummeringen av de ulike konsertene fredag.

Bakgården 2017:

– Det er veldig bra

22-åringene Janne Mathisen og Stine Hansen er på Bakgården for første gang.

- Veldig kult om dere ikke stemmer FRP

Se Sophie Elise Isachsens video der hun går i strupen på Frp. Viser bilde av dødt barn.

Gunn-Laila J. Nilssen jubler når mamma stikker av fra sykehjemmet

- Må begripe at vi trenger flere hender og hjerter i sykehjemmene.

Ofrer ikke alt i høstinnspurten:

Finaledrama i NM

Skolestart for 1-klassingene ved gamle Harstad skole:

– Noe kronglete skolevei

Tobias Wærness Vandalsvik var en av rundt 50 førsteklassinger som mandag hadde sin første skoledag ved Harstad skole.

For første gang på lenge blir vi færre mennesker i Harstad

Viser hvor viktig at vi får folk fra andre land hit, sier ordfører Marianne Bremnes.

Mange slet med varierende forhold

Tjeldsundregattaens deltakere fikk oppleve ytterpunktene av en seilers opplevelse i en og samme regatta denne helga.

Landsås-gutter hjemme etter dramatisk avslutning i Barcelona:

– Godt å være hjemme i Harstad igjen

– Det dreier seg jo om å ha marginene på sin side.

Nykommeren Niklas Anthonsen og HIL tapte krigen på Harstad stadion:

HIL-debuten endte i tap

Niklas Anthonsen kriget så det holdt i sin første kamp for klubben. Men det var ikke nok.

Harstad Folkehøgskole åpnet dørene:

35 elever på plass

Søndag var det innrykk av 35 ferske elever ved Harstad Folkehøgskole på Trondenes.

Nytt tap for Medkilas kvinner:

- Ikke skarpe nok i dag

Medkila slet med å produsere målsjanser da Trondheims Ørn ble for sterke på Harstad stadion søndag ettermiddag.