Hamsunsenteret til Festspillene for første gang:

Litterær kraftpakke

Litterært: Hansunsenteret sto ferdig i 2009, på Presteid i Hamarøy. Nå kommer senteret til festspillene med en litterær satsing til Festspillene. Med i pakken er blant andre Inger Elisabeth Hansen (svart-hvitt-bilde), Anne Oterholm (midten øverst), Bård Borch Michalsen (til høyre øverst), Nordis Tennes til venstre nede), Veronica Melå (midten nede) og Ingri Løkholm Ramberg (til høyre nede).

Hva skjer hvis litteraturen blir usynlig, og er det en fare for demokratiet? Det er ett av spørsmålene Hamsunsenteret har med seg når det for første gang tar sats med egne arrangementer under Festspillene.

«Glede er ikke moro» skriver Knut Hamsun i Markens grøde.

– Men når Hamsunsenteret inntar Festspillene i Nord-Norge med litterært gjestebud, litteraturdebatt og litterært nettverksmøte – skal vi likevel prøve å kombinere både glede og moro, sier Anita Overelv, produsent på Hamsunsenteret og initiativtaker.

100 år

Hamsunsenteret markerer i 2017 at Knut Hamsuns nobelprisvinnende roman «Markens grøde» er 100 år. Hamsun kalte romanen «et Varsku til mitt slektsledd».

– Markens grøde er like aktuell som da den kom i 1917, med sin økokritiske filosofi og tanke om bærekraft, mener Overelv, og legger til: Hamsun er fortsatt en aktuell og populær forfatter på verdensbasis, og i løpet av det siste året har Hamsunsenteret vært ute og formidlet hans litteratur i blant annet Paris, Berlin, St. Petersburg og Murmansk. Veien til Harstad er betydelig kortere, men ikke mindre viktig. Festspillene i Nord-Norge er en sentral arena for å møtes, for å synliggjøre og for å utveksle erfaringer og kunnskap. Dette blir et litterakulturelt-superkick, sier hun.

Litterær smaksløksforsterker

Onsdag 28. juni inviterer senteret til «Litterært gjestebud: Markens grøde» på Røkenes gård.

– Det blir servert et femretters kortreist gourmetmåltid, med det beste regionen har å by på av råvarer. Mellom rettene serverer vi lyriske perler og himmelsk musikk – alt komponert sammen til en ekte Markens grøde-symfoni. Med oss til Røkenes har vi sjefkokk Hege Ruud, Solveig Hirsch og Nordis Tennes fra Hamsunsenterets formidlingsavdeling og musikk-master Johannes Fauchald.

Hva om litteraturen blir usynlig?

Lørdag 1. juli skal Hamsunsenteret avslutte serien «suppedebatt» på UiT Campus Harstad.

– Her har vi med oss en ikke ukjent lokal størrelse som debattleder, førstelektor ved UiT og mediemann Bård Borch Michalsen, og et fabelaktig panel bestående av forfatter Anne Oterholm, lektor og litteraturviter på UiV Ingri Løkholm Ramberg, lyriker Inger Elisabeth Hansen og forlegger Veronica Melå, sier Overelv.

Litteratur er viktig for å ivareta demokratiet, og forfattere har tradisjonelt deltatt i samfunnsdebatten. Hva skjer hvis litteraturen blir usynlig? Hva gjør Some, fake news, krenkekultur, og tempoet i dagens debatt med forfatterens rolle? Hvem eier samtidsfakta, og hvem skriver historien, er spørsmål som tas oss.

Samler seg

Lørdag runder Hamsunsenteret av sin litterære tilstedeværelse på Festspillene med et nettverksmøte hvor de største litteraturfestivalene i Nord-Norge treffes for første gang, på Hamsunsenterets initiativ.

–Festival er en viktig arena for formidling av litteratur, idéutveksling og nye impulser, sier Overelv, og ønsker å utfordre til intern debatt om hvordan kan litteraturfestivalene sammen best løfte det litterære feltet i nord, og hvordan kan festivalene med fokus på litteratur bli en vesentlig samfunnskraft og bidra til økt forståelse, engasjement og formidle vidunderlig litteratur.

Nettverksmøtet er en del av prosjektet Litteraturfylket Nordland, kartlegging og nettverk i det litterære landskapet i nord.Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Hugo Stokkan:

Deler låtene etter å ha holdt lav profil i 40 år

Nå vil han dele noen av sine 120 låter med publikum.

Ørjan Amundsen når nytt publikum:

Kjøpesenterkunstneren

I løpet av filmfestivalen Amiff får den som frekventerer kjøpesentrene i byen en kunstopplevelse få andre er forunt.

Eva har polypp på stemmebåndet, må flytte konsert

- Ikke veldig dramatisk i seg selv, og kanskje ikke det verste i verden, men absolutt det verste i min verden, sier Eva Weel Skram.

Konsert med Ervik storband:

Skal løfte taket

Førstkommende lørdag håper Ervik storband å fylle gymsalen på ervikskolen når resultatet av et samarbeid med en jazztrompetist skal presenteres for Harstad-publikummet.

Penger til to harstadkorps:

Fikk 70.000 kroner

I forbindelse med Musikkorpsenes år i 2018 har Norges Musikkorps Forbund delt ut midler til lokale korps sine egne jubileumsprosjekter. To harstadkorps har fått midler.

Amiff 2017 åpnet:

Knut Andersen på filmfestival:

Nyter film i fødebyen

Heggenelever valgte bort filmfestivalen i Tromsø:

Støtter Amiff i Harstad