Det har vært lokomotiv her i byen før under Festspillene, nærmere bestemt da Narvik var markeringsdistrikt.

Men i år kommer Tore Hund stasjon, midt på torget i Harstad.

Hjelp

– Det er den franske kunstneren Olivier Grossetête som er byggmester, men han trenger mye hjelp for at byen skal få sin fortjente togstasjon, sier produsent hos Festspillene, Sølvi Katrine Andersen.

Pappstasjon

Grossetête har gjort lignende prosjekter over hele verden, der han har bygd monumentale byggverk av papp sammen med publikum. Konseptet kommer nå til Norge for første gang, og er avhengig av Harstads befolkning for å realiseres. Hvert bygg er inspirert av lokale forhold og er unikt for hvert sted.

– Det er et fellesprosjekt mellom kunstneren og byens befolkning. Vi skal endelig få Nord-Norgebanen til Harstad, sier Andersen.

For å få dette til, skal det gjennomføres noen samlinger i neste uke – før festspilluka, slik at modulene er klare til å reises søndag 25. juni.

– Da får vi Tore Hund stasjon her i Harstad. Det kommer til å bli magisk – og digert, sier Andersen, og legger til at det skal være et bygg som passer inn i sentrum.

Utfordrer politikere

Arbeiderpartiet i Harstad har tatt oppfordringen fra Festspillene.

– Vi vil stille på en av samlingene i forkant å hjelpe til med å bygge modulene, sier Sigrid Ina Simonsen i partiet. I samme slengen utfordrer hun de andre partiene til å stille, slik at det blir et tverrpolitisk samarbeid om å få reist jernbanestasjonen i Harstad.

– Så håper vi jo at på sikt at den virkelige banen blir en realitet.

Det er Demitu Mohammed i Harstad AUF enig i.

– Nord-Norgebanen er viktig for miljøet og for en sikker og god transport av varer og folk.

– Vi har ventet lenge på denne banen. Vi har jo holdt på å planlegge og snakke om denne banen i minst 50 år, så vi skal selvsagt være med å få bygget banen – nå først i papp – og så satser vi på at den kommer i virkeligheten også, sier Jan Roar Nikolaisen i Ap.

årets største kunstprosjekt: Tore Hund blir første byggetrinn på Nord-Norgebanen. Festspillene oppfordrer til å ta med deg alle du kjenner til denne kjempedugnaden. Foto: Sebastien-Laval