Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner har samarbeidet om felles satsing innen kultur i lang tid. Samarbeidet har vært regulert i en egen avtale som ble inngått for første gang i 1991. Avtalen inkluderer store og små institusjoner i alle tre fylkene, og formålet er å videreutvikle kultursamarbeidet i Nord – Norge på tvers av fylkesgrensene.

Men Nordland fylke har ønsket nå en reduksjon i avtalens omfang.

Krevende forhandlinger

Fylkesråd i Troms for helse, kultur og næring, Willy Ørnebakk sier forhandlingene har vært lange og krevende.

Nordland fylkeskommune, som tidligere har bidratt med mest inn i avtalen, har vedtatt en innsparing på en million kroner i utgifter til den nordnorske kulturavtalen, og det gir seg utslag nå, i den reviderte avtalen for 2018–2021.

Disse er ute

• Nordland kunst–og filmfagskole, Nordland

• Se Kunst i Nord-Norge (SKINN), Nordland

• Den nordnorske kunstutstilling (Nordnorsken), Nordland

• Samisk Senter for Samtidskunst / Sámi Dáiddaguovddáš (SDG), Finnmark

• Trastad Samlinger, Troms

• Nordnorsk Fartøyvernsenter, Troms

• Nordnorsk viseforum, Nordnorsk Jazzforum og Norsk Filmforbund avd. Nord-Norge mister også sitt tilskudd.

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš / Beaivváš Sámi Našunálateáhter og Filmfond Nord innlemmes i avtalen.

Får mindre

Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester (NOSO) og Festspillene i Nord-Norge får redusert sine tilskudd i avtalen mellom de tre fylkene. Men her har Troms og Finnmark tatt ansvar, og inngått en egen avtale som sikrer regional finansiering på dagens nivå og økonomisk forutsigbarhet. I denne avtalen ligger blant andre Festspillene og Trastad Samlinger. Den prosentvise fordelingen mellom fylkene er satt til 65 % på Troms og 35 % på Finnmark. I tillegg er det inngått en tredje avtale for Nordnorsk fartøyvernsenter i Gratangen, med endra prosentfordeling av tilskuddet. Troms fylkeskommune som vertsfylke må ta en større andel slik det gjøres ved andre fartøyvernsenter i landet.