Bak den årlige festen står Ungdomslaget Solhov på Lundenes, en hjørnestein for kulturell aktivitet i bygda i over 100 år. Sangkor, strykeorkester, bygdekino, leikarring, opplysningsarbeid, politisk arbeid, og drift av et forsamlingshus er en liten del av ungdomslagets stolte og omfattende dugnadshistorie.

Fiskekonkurranse

Solhov står også bak det etter hvert berømte Juksastevnet. Da det startet, var det en lokal fiskekonkurranse. Etter hvert har det utviklet seg til å bli et folkelig kystkulturelt arrangement med bred appell.

Nå trekker arrangementet over 2000 besøkende.

I fjor ble det arrangert for 30. gang, og forberedelsene til årets festival er godt i gang. Årets stevne skjer siste helga i juli.

– Det har etter hvert blitt tradisjon å toppe arrangementet for hvert eneste år, og en av de virkelige godbitene i år er Havets festbord, sier Arne Johan Norheim i arrangementskomiteen.

–Den lokale båtforeninga serverer tallrike spennende retter fra havet og får hjelp fra mannskoret. Alt er egenprodusert og tilvirket på Grytøya, og det aller meste er også fisket og fanget lokalt. En bunnsolid dugnadsinnsats ligger bak dette arrangementet, legger han til.

Orkester

På Havets festbord har juksastevne også vært heldig å få Vestergaardens Landsbyorkester fra Bleik på Andøya til å underholde. Musikksjangeren sies å være vidtfavnende, men beveger seg nok for det meste i landskapet visepop.

- Det som beskriver oss best er gode tekster og melodier som spinner rundt kystkultur, nostalgi, minner, følelser. Og så fremfører vi utelukkende egenkomponert musikk med tekster på rotekte landsbydialekt, heter det fra vokalist og strengeleiker Jan Arne Hansen.

Billtopper: Vestergaardens Landsbyorkester blir å finne på årets juksastevne på Lundenes.