Det er tegningen «Mother» Grieg Foundation nå har gått til innkjøp av, og Andreassens tegning kommer dermed inn i en samling som også inneholder kunstverk av Edvard Munch, Harriet Backer, Peder Balke og Nikolai Astrup.

– Jeg ble både glad og overrasket da jeg fikk vite Grieg Foundation ville kjøpe tegningen min. Samlingen inneholder godt etablerte kunstnere, og det er sjeldent at de kjøper inn verk fra noen under 50 år, sier Andreassen.

Å bli kjøpt inn til den private samlingen var ikke noe Andreassen hadde forventet.

– Samlingen inneholder i hovedsak malerier. Mother er dermed, på flere vis, et unntak i forhold til det de tidligere har gått til innkjøp av, sier hun.

Utstilling

Andreassens utstilling Regress ble vist i galleri Hvelvet i Oseana Kunst og kulturhus i Os utenfor Bergen i perioden 11. mars til 2. april i år. Den inneholdt tegninger fra 2016 og 2017 hvor Andreassen tematiserer kropp, kjønn, natur og psykologi gjennom teknikken tegning, penn og fargeblyant.

– Å stille ut er hardt arbeid. Det er alltid mye stress før åpningen, men det er kjekt når monteringen er gjort og alt henger fint. Det kom mange til åpningen, og jeg fikk god respons på de nye arbeidene, sier hun.

– Man er ganske utslitt etterpå, men det er jo et luksusproblem når det går bra. Denne gangen ble det også solgt en del til private, legger hun til.

Kjøpt inn

Det var i etterkant av utstillingen at Grieg Foundation valgte å kjøpe inn Mother til samlingen sin.

– Griegsamlingen er en stor samling som oppbevares i et fantastisk bygg. I samlingen blir kunsten tatt vare på, og jeg vet at et kunstverk som blir tatt inn i en samling sannsynligvis vil overleve både meg og barnebarna mine. Det synes jeg er stas, forteller hun.

Arbeidsstipend

Andreassen har nå også fått Statens 5-årige Arbeidsstipend. Med en kunstutstilling i Bergen, innkjøp til Griegsamlingen og et stort stipend har Andreassen altså hatt noen begivenhetsrike måneder bak seg.

– Det er fantastisk å få en slik respons på arbeidet sitt, sier Kasfjord-kunstneren.

Andreassens tegninger er tidligere innkjøpt til private og offentlige samlinger som Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Stavanger Kunstmuseum, RiddoDuottarMuseats «De Samiske Samlinger» og Stavanger International Collection.

TEGNING: Det var tegningen «Mother» som er blitt kjøpt inn til Griegsamlingen.Verket er 123x160 centimeter. Foto: Bitmap AS