Mange husker nok de gamle lokalene i gågata både som pølsekiosk og frisørsalong, men noe galleri har det aldri vært – ikke før nå.

Sør-Troms museum står bak galleriet som skal åpne samtidig med årets festspill, og museumsdirektør Ole J. Furset kunne ikke vært mer fornøyd med tidspunktet.

– Outsider Art er en motvekt til den konvensjonelle kulturelle kunsten. Festspillene i Nord-Norge er en av de viktigste festivalene vi har når det kommer til kunst og kultur, og spesielt kunst fra nord. Vårt galleri åpner for en annen og bredere kunsthorisont, sier han.

Nasjonalt sentrum

Galleriet har som formål å fungere som visningssted for Outsider Art. Kort fortalt er dette en kunstvitenskapelig betegnelse for bilder som er skapt spontant av mennesker utenfor det etablerte kunstmiljøet. Dette kan blant annet være mennesker som lever utenfor den etablerte samfunnsnormen, eller mennesker med psykisk funksjonshemming.

– Outsider Art omtales også ofte som «rå kunst», eller på fransk «art brut», sier avdelingsleder på Trastad Samlinger, Simone Ritter.

Hun gleder seg veldig til at galleriet er ferdig og dørene kan åpne for publikum.

– Å oppleve utøvere av rå kunst, og deres altoppslukende hengivenhet til det de gjør, er en spesiell og positiv opplevelse, avslutter Ritter.

Ann Mari Erichsen har laget dette bildet. Hun er en av kunstnerne som skal stilles ut på Outsider Art. Foto: Sør-Troms Museum
Grafisk designer på Chili, Marcus Lien Gundersen, holder på med logoen til Outsider Art. Foto: Aaron Gregg