Det etter hvert tradisjonsrike matkurset i regi av Multicultura og Harstad folkehøgskole tar denne for seg populær asiatisk mat. Det er fjerde år at det holdes matkurs for å lære bort kunsten å tilberede eksotisk mat.

– Vi gjør det for å vise at multikultur ikke bare er musikk og dans, men også mattradisjoner, sier Torunn Nilssen i Multicultura Harstad.

På Multicultura serveres det mat fra flere land - i fjor kunne folk smake på mat fra 20 land.

Sunn mat

Harstad er en internasjonal by, blant annet med en reiseglad befolkning. Reisegleden resulterer ofte i at folk fatter nye interesser.

– Thaimat er populær mat. Mange reiser til Thailand og får smaken på maten, som ikke bare består av vårruller, sier kurslederne Sommai Johannessen og Wanpen Saesiaw. – Thaimat er sunn mat som ikke bare metter - urtene som brukes mye har også medisinske fordeler, sier de.

Det er mye urter, krydder og grønnsaker i thailandsk matstell. Og maten egner seg godt for nordmenn.

– Selv om det er mye krydder, er det ikke for sterkt for norske ganer, sier Johannessen og Saesiaw.

Sosialt

Matkursene under Multicultura er alltid fylt til siste plass. Og årsaken er, i tillegg til kunnskapene man tilegner seg, det sosiale.

– Det lages mange ulike retter underveis. Det er svært sosialt mens man tilbereder maten, og etterpå når deltakerne samles til et felles måltid, sier Nilssen.