24. juni åpner Festspillene 2017 på verkstedsområdet til Harstad Skipsindustri i sentrum.

Samovarteateret fra Kirkenes har regien, og torsdag var flere av teatrets representanter på stedet for å planlegge arrangementet.

– Vi har som ønske å utfordre nye regissører hvert år til å lage starten på Festspillene. For oss er det ikke så rart å ta turen til Harstad Skipsindustri. Arktis har en viktig industrihistorie som fremdeles har stor betydning for folket og byen, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Ser tydelig kobling

Regissør Bente Andersen sier Samovarteaterets 27 år lange historie viser at industri og kunst har klare koblinger.

– I Kirkenes har vi hatt prosjekter i industrihallene. Her i Harstad ser vi at Kaarbøverkstedet, og i dag Harstad Skipsindustri, er viktig. Tradisjonen som skipsby er naturlig for oss å løfte fram, sier Andersen.

Skuespiller Turid Skoglund sier at det er viktig å bruke området med respekt.

– Ikke minst med tanke på dem som jobber her i dag. Noen vil sikkert ønske at åpningen også i år skulle være i Generalhagen, men vi har lyst til å utforske linken mellom byen og industriområdet.

Den offisielle åpningen skjer med hjelp av utenriksminister Børge Brende. Som vanlig blir det også taler, kulturelle innslag og overraskelser.

Sikkerhet først

Samovarteateret sier at det blir utfordrende og spennende å lage en forestilling hos Harstad Skipsindustri.

– Sikkerhet kommer først. Så må det også være tilgjengelig for unge og voksne. Så gjelder det å finne bruene vi kan være med på å bygge. Det kan være spennende når noen andre kommer til et sted og ser på byen med nye briller.

Visuelt spennende

Festspillsjef Maria Utsi sier at området er visuelt fabelaktig og spennende.

– Målet er å sette åpningen i og rundt en tørrdokk, men all planlegging er ikke i boks.

Utsi sier at det er en spennende utfordring å flytte den populære åpningen til HSI.

– Noe blir kanskje nedi og noe oppe. Det er 12 meter ned i en dokk, og det blir kanskje mer logistikk å få 1.000 mennesker ned dit enn vi først tenkte oss, men dette er oppgaver vi skal løse, sier hun.

KUNSTINDUSTRI: Koblingen mellom kunst og industri er noe Samovarteateret har jobbet med, blant annet i hjembyen Kirkenes, sier Bente Andersen og Turid Skoglund.