Det er ikke snakk om noen feriereise, skjønt det nok blir litt sydensk stemning for sangerne. Hensikten med den fire dager lange turen er korfestivalen Canta en Primavera i Malaga. Festivalnavnet kan oversettes til «sang om våren».

– Det er ikke første gang vi er utenlands og synger, men vi gleder oss spesielt til denne turen ettersom vi skal konkurrere, sier korets leder Bjarne Glad.

Det er korets aller første konkurranse det dreier seg om. Man kan jo spørre hvorfor de ikke har konkurrert før.

– Det har aldri vært noe mål å konkurrere. Vi ble oppfordret av flere som har peiling på korsang, til å måle oss mot andre. Og det kan jo være inspirerende, sier han.

Godord

«Mektig og flott», «solid korkonsert». Godordene om Bel Chorus er mange etter utallige konserter og flere CD-utgivelser. Og nå blir det kanskje flere godord, når de deltar på festival med innlagt konkurranse. Og ikke bare det, koret har fått en spesiell invitasjon.

– Vi er stolte over å ha blitt invitert til å synge på åpningskonserten på festivalen, sier Bjarne Glad.

– Det gir oss mulighet til å vise hvem vi er, sier dirigent Dag Erik Enoksen, som legger mer vekt på konkurransen enn på åpningskonserten.

– Vi skal konkurrere i to klasser. Den ene er en åpen klasse for ensemble under 26 sangere. Der skal vi fremføre fem utvalgte nummer innenfor noen kriterier. Det skal være en sang fra vårt hjemland, av en spansk komponist, av en komponist født før 1950 og to valgfrie nummer, gjerne med akkompagnement, sier han.

Bel Chorus har gjennom årene sunget mye og har det meste klart.

– Det er bare ett nummer vi har måttet finne et nytt arrangement på.

I tillegg til åpen klasse, er det en sakral klasse.

– Her fremfører vi tre nummer, som alle må være a cappella.

Ikke plankekjøring

Bel Chorus har eksistert i 17 år og deltar på sin første konkurranse. Enoksen tror det har sin årsak.

– Jeg har et sterkt konkurranseinstinkt, og det er vel derfor det har gått så lang tid før vi har vurdert å konkurrere.

Konkurransene skjer over to dager. Enoksen ler når han får spørsmål om koret, med sitt høye nivå, skal gjennom en plankekjøring.

– Det er flere ting som spiller inn i en seanse som dette. Man skal ha dagen. Og så spørs det jo hvem konkurrentene er. Vi kan være heldige og gjøre det bra. Men vi kan også få litt å bite i, fordi det er mange gode kor, sier han.

Spent

Det er en spent dirigent som snart reiser til Spania i spissen for Bel Chorus.

– Jeg er alltid spent når vi skal opptre. Og litt ekstra spent når vi skal bli vurdert. Vi har hatt gode forberedelser, har et godt grunnlag til å vise hva vi er gode for. Så får vi se hva det holder til, sier han.

Bjarne Glad er, i likhet med både dirigent og den øvrige besetningen i koret, spent foran konkurransen.

– Det trenger ikke blir siste gang vi konkurrerer. Men det må sies at vi drar nedover delvis for å konkurrere. men også for å synge og ha det artig. Oppleve nye ting. Det er alltid artig å dra ut og synge i andre miljøer, sier han.

– Det er magisk å synge i de fantastiske katedralene de har. Vi har vært i Spania før, i Barcelona, og det å stå i kirkene der og synge gir høytidsfølelse, sier Bjarne Glad.

DIRIGENT: Dag Erik Enoksen