– Tanken om en forestilling basert på Edvards Ruuds arbeid ble født for mange år siden, da Ola Bremnes spilte en av sangene til Ruud for oss, sier den svenske målselvdølen Lena Jinnegren, vokalist i Fotefar, en del av Kultur i Troms sitt musikktilbud. Og da felespiller Julie Alapnes for et par år siden kom inn som vikar for Ragnhild Furebotten og lanserte samme idé, ble det plutselig en realitet.

Nå når Furebotten er tilbake, har de valgt å fortsette med to feler.

Folkeminnesamler

Edvard Ruud (1907 -2001): Han var bonde, lyriker, folkeminnegransker og samler av folkemusikk fra Nord-Norge. Arkivfoto

Edvard Ruud bodde og virket på Elgsnes fram til sin død i 2001. Han var lyriker, og samlet på folkeminner og folkemusikk fra Nord-Norge. Han var en av landsdelens fremste kulturpersonligheter, og besørget opptak og lagring av flere hundre gamle folkesanger gjennom NRK og Tromsø Museum. Han ble tildelt en rekke priser og utmerkelser, og ble statsstipendiat fra 1974. Det er anslått at Ruud etterlot seg rundt 300 dikt og 50 prologer, og han var viktig for folkemusikken i landsdelen så vel som landet for øvrig.

Tid og rom

Bandet sier seg fornøyd med å ha fått tid og rom til å fordype seg i materialet som Ruud samlet. Ingen har gått så nøye gjennom materialet han samlet inn, og gitarist i bandet, Bendik Lund Haanshus, mener gruppa er heldige som får være først ute med materialet.

Fotefar:: Bendik Lund Haanshus (f.v.) Lena Jinnegren og Julie Alapnes ved kapellet Hans Egedes Minne på Elgsnes, som Edvard Ruud tok initiativ til. Foto: Oivind Arvola

– Vi har bevart Ruuds tekster og melodier. Men vi har gjort våre egne kunstneriske valg, og blandet inn elementer som kjennetegner oss som musikere. Det er blitt mye blues, men i hovedsak folkemusikk, sier Lund Haanshus.

Spenstig – Tekstene er spenstige og bureske. De er interessante og artige å jobbe med, sier han.

Gruppa har funnet nordnorske versjoner av kjente folkeviser, sagn og bånsuller, samt ukjente viser som aldri har blitt spilt inn.

– Det ligger mye nordnorsk kulturhistorie i dette materialet, legger Jinnegren til.

– Det er sykt mye fint her, og det har overlevd fordi det er så bra, sier Furebotten.

Erfarne folk

Gruppen har jobbet med erfarne folk på prosjektet. Lydtekniker og musiker Are Simonsen har vært med å forme prosjektet. Trym Ivar Bergsmo har levert bilder, og allsidige Svein Spjelkavik har produsert heftet som følger med plata.

Helhet

Musikerne ser på albumet som et helhetlig verk, der alle låtene er hentet fra Edvard Ruuds repertoar, med unntak av den nykomponerte slåtten ”Flygande kråka”. Denne låten er for øvrig tittel på albumet, og tilegnet prosjektet og kulturpersonligheten Edvard.

– Plata skal helst høres som en helhet også, sier Lund Haanshus, som legger til at Edvard Ruud er med på plata i form av opptak, som en femte person i bandet.

Plateslipp

Plata, som er bandets andre, kommer den 20. april, og har fått navnet «Flygande kråka».

Gruppa ga ut sitt første album i 2009, albumet «Fest», sammen med kollega og landsdelsmusiker Håvard Lund.

Konsert

26. april kommer bandet til Galleri NordNorge for å holde konsert.

– Det kommer til å bli et veldig visuelt show med både lys og video. Det kommer til å bli vakkert og rått, sier Lena Jinnegren, og avslører at også der er Edvard Ruud med. Derfor har vi valgt Galleri NordNorge, for der får man en mer komplett opplevelse.