Dons Hansen er prosjektleder for forprosjektet med arbeidstittelen «Kunststien», som har som målsetting å se på mulighetene til å få etablert ulike kunstverk langs Harstad sjøside, som en videreføring av Stien langs sjøen.

I samarbeid med Harstad kommune, Harstad skipsindustri Eiendom AS og Statoil, er det satt ned en styringsgruppe bestående av ordfører Marianne Bremnes, Siri Kindem fra Statoil, Erik Løfsnes fra HSI Eiendom, Lars Andre Uttakleiv fra Stien langs sjøen og Bjarne Våga, kunstansvarlig i Statoil.

Stilrent

– Vi har laget en skisse som foreløpig bare er å betrakte som et utkast, og må ikke betraktes som annet enn det. Der ser vi for oss hvilke muligheter som finnes på strekningen fra Holstneset til Sjøkanten senter, der det kan være mest naturlig å sette opp ulike kunstinstallasjoner.

– Vi ønsker oss en rød tråd der kunsten utgjør en naturlig del av Stien langs sjøen, men at det samtidig er stilrent og ikke noen tvil om at man beveger seg langs en kunststi, forteller Dons Hansen.

Kunstløyper

– Blant andre Bergen, Ålesund, Kristiansand og Svelvik har egne kunst- og skulpturløyper, med informasjon knyttet til hver installasjon, både fysisk og digitalt. Dette er noe vi ser for oss også skal knyttes til de kunstverkene som planlegges langs vår kunststi, sier hun.

En halv million

Langs den planlagte kunststien er det allerede etablert installasjoner som Selsbanes seil, skulpturene ved UiT Harstad, ved Ottar Håløygs plass og ved Statoils nye kontor like sør for dokka ved Kaarbøverkstedet.

– Etter planen skal forprosjektet avsluttes til sommeren. Da vet mer om hva som kreves for å komme i gang og tidsrammen for gjennomføringen av hovedprosjektet.

– Det vi så langt vet om kostnadene tyder på at hvert enkelt kunstverk vil ligge på om lag en halv million kroner å få etablert. Dette inkluderer fundamentering og den kunstneriske utformingen, men det endelige kostnadsoverslaget er ikke klart.

– Vi ønsker å tenke helhetlig gjennom denne etableringen, som vi legger opp til skal appellere både til ung og gammel, sier Nina Dons Hansen.

presentasjon: Nina Dons-Hansen snakket om kunstprosjektet ved Stien langs sjøen under Ordspill/ Innspill i Galleri NordNorge i forbindelse med Omstilling. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola