20 foredragsholdere og seks konserter med ulike artister og forfattere har vært med å sette fokus på ulike former for omstillinger i samfunnet.– Et stort løft for et lite forlag, men overveldende tilbakemeldinger underveis og i etterkant, gjør det verdt det hele, sier initiativtakeren selv.

Ærlighet og oppriktighet

-– Spenningen underveis i løpet av disse fire ukene har vært til å ta og føle på. Først og fremst knyttet til om vi ville treffe med foredragene og om det ville komme publikum å høre på. Heldigvis har det vært så godt som fullt alle fem torsdager, og feedbacken jeg har mottatt fra de fremmøtte har definitivt gitt meg ekstra motivasjon.

– Jeg føler at disse tilbakemeldingene har vært preget av ærlighet og oppriktighet. Flere har sagt at de har fått intellektuell stimulans av å være til stede i galleriet. Og noen har likt at vi også har hatt mye humor i programmet. Noen har sågar sagt at dette var som å komme til en verdensmetropol.

Selv kaller jeg det å sitte rundt et leirbål der man kan dele og høre tanker, meninger og kunnskap med andre, sier Melå.

- Hvorfor gjør hun det?

Kristina Johnsen, redaktør av magasinet Yderst, uttrykte blant annet følgende på sin Facebookside:

– Det jeg sitter og tenker på nå, er hvor fantastisk store baller Veronica Melå har. Det kan sammenlignes med å adoptere en tiger, for så å søke finansiering etterpå, til det tonnet med kjøtt som trengs for å mette den.

Spørsmålet er: Hvorfor gjør hun det? Jeg var der sist torsdag, og da skjønte jeg det. For å åpne dører for folk. Hun har skapt en verden som er ment for å få folk til å treffes, tenke, strekke seg og koke hodene. En møteplass som er skapt rett og slett for å sette tanker i sving. Tusen takk for at du tør.

Fra hele Nord- Norge

– Jeg har bevisst hentet de fleste foredragsholderne fra de tre nordnorske fylkene, blant annet fra Kautokeino, Masi, Bodø, Vardø, Gildeskål og Bø i Vesterålen, for å nevne noen. Vi har så mye bra tankegods i nord, og det er viktig å høre andre typer stemmer i disse omstillingstider.

–Dette er også kjernen i Utenfor Allfarvei Forlag. Til boka Omstilling ønsket jeg å finne kunstnere og forfattere fra hele Nord- Norge og løfte fram disse og deres kunst og meninger.

– Vi vet mye om mange utenlandske forfattere, men ofte mindre om våre egne. Dette ønsker jeg å rette fokus på og gjøre noe med, sier Melå og legger til:

– Hele verden ser mot Arktis, spesielt i en grønn omstillingskontekst. Å løfte fram 16 «arktiske» forfattere og kunstnere» gjennom boka, ved å la dem si noe om omstilling, føltes derfor helt riktig. Boka dannet videre utgangspunkt for utstilling og formidlingsprogrammet i galleriet, med flere og andre aktører enn de som er med i boka.

Mest kostbare utgivelse

Melå legger ikke skjul på at hun løp en betydelig økonomisk risiko, både med bokutgivelsen og arrangementene i galleriet.

– Jeg var fullt klar over at boka Omstilling ikke kom til å bli noen «blockbuster», selv om den i etterkant har fått gode omtaler. Den er forlagets desidert mest kostbare utgivelse hittil, men takket være bidrag fra solide støttespillere fikk vi gitt den ut.

Og selv om jeg ikke hadde fått finansiert de fem torsdagene i galleriet før vi gikk i gang, var jeg overbevist hele veien om at vi til syvende og sist skulle klare å få på plass nok støtte også til dette prosjektet. Vi har en siste søknad inne til behandling, og hvis det blir et ja på den, ja da går prosjektet i balanse. Og det hadde vært fint, avslutter Melå.