Du skal lete lenge etter mer folkekjær musiker enn Arve Tellefsen. Den trønderske stjernefiolinisten rundet 80 år i fjor, og fortsatt reiser han land og strand rundt for å forlyste stadig nye generasjoner med musikk. Førstkommende helg legger han turen til Myre og Bø i Vesterålen for være solist med Lofoten og Vesterålen Orkesterforening (LVO). To av Harstads ivrige amatørmusikere gleder seg enormt over å få lov til å være med.

Legende

– En levende legende! Odd Løvseth og Dag-Owe Jensen er samstemte i sin beskrivelse av Tellefsen. Løvseth, som har spilt obo siden studiedagene i Oslo på 60-tallet, har hatt gleden av å spille med fiolinisten tidligere, og han beskriver Tellefsen som en utrolig hyggelig mann. - Det er ingen nykker der i gården. Rett og slett en ydmyk mann. For Jensen, som i følge han selv ble avskrevet av musikklærerne på barneskolen, er Tellefsen den mest profilerte utøveren han har har spilt med, etter at han, i voksen alder, begynte å spille fagott for 11 år siden. - Alle har hørt om Arve, uansett om du liker å høre på klassisk musikk eller ikke, sier Jensen.

Sjelden rase

Både Løvseth og Jensen spiller instrumenter som er karakterisert som utrydningstruet av flere norske kulturorganisasjoner. Det rekrutteres for få unge instrumentalister på obo og fagott, og i Nord-Norge er det langt mellom utøverne. Dermed er Løvseth og Jensen hjertelig velkomne i LVO, til tross for adresse utenfor nedslagsområdet til orkesteret. Sistnevnte er sågar styremedlem i organisasjonen.

Odd Løvseth tok flytting fra Narvik til Harstad i 2002. Før den tid var han svært aktiv i malmbyens musikkliv, hvor han blant annet dirigerte Narvik skolekorps i sju år. Løvseth skryter høylytt av det arbeidet som gjøres i LVO. - Du er nødt til å ha idealisme i alle ledd, for at kulturlivet skal fortsette å videreutvikle seg i distriktet, og det får de til i Lofoten og Vesterålen. De har gode og veldig aktive kulturskoler, distriktsmusikerne stiller opp gjennom jobben sin og alle kommunene i prosjektet bidrar økonomisk i forhold til folketall. Harstadværingene Løvseth og Jensen er strålende fornøyde med at idealismen også kommer dem til gode, og de gleder seg stort til helgas musikalske opplevelse med Arve Tellefsen og LVO, som denne gang ledes av Halldis Rønning.