Innledningsvis var det Anne Endresen det handlet om. Hun hadde mottatt hilsning fra Kong Harald, slik alle hundreåringer får. Nå var hun midtpunktet.

– Jeg har jobbet i 40 år innen pleie og omsorg i Harstad kommune, og mener det er 100-årsjubilant nummer tre jeg er med og feirer, sa avdelingsleder Britt Elin Johansen.

Jubilanten er nok kjent av mange harstadværinger, særlig de klesbevisste. Anne Endresen har i flere tiår jobbet i klesbransjen i Harstad.

Blir flittig brukt

Gaven sykehjemmet fikk var et piano som Odd Fellow-ordenens Loge nummer 60, Hans Egede sørget for. Det er en gave som sørger for rene toner.

– Sang og musikk er viktig, men det gamle pianoet vi hadde med fra Fagerlia sykehjem var både surt og vanskelig, forteller Johansen.

Det var derfor på høy tid at gaven kom. Og at det vil bli flittig brukt, er det ingen tvil om.

– Vi har mange som opptrer hos oss, blant annet gjennom Den kulturelle spaserstokken, sier hun. – Da holder det ikke med et piano som låter surt.

Største gave noensinne

De første som fikk benyttet pianoet var giverne. Hans Egede-koret sang både for jubilanten og beboerne.

– Den 20 år gamle losjekoret er verdens nordligste Odd Fellow-kor, fortalte Jostein Endresen, hvis mor ble feiret.

Han tok initiativ til gaven, og hadde ingen motstand i losjen da han lanserte ideen.

– Dette er den største gave vi noen gang har gitt, forteller han.

Storslått

Det var overmester Stig Roar Olsen som hadde æren av å overrekke gaven.

– Vi håper pianoet vil bli til glede for beboere, ansatte og gjester. Det er ekstra hyggelig at overrekkelsen kunne skje på initiativtakerens mors hundreårsdag. Vær så god, sa han og overlot ordet til avdelingsleder Britt Elin Johansen.

– Dere aner ikke hvor mye dette betyr, sa hun henvendt til de glade givere, og viste til at musikere gjerne vil ha et instrument som låter rent.

– Når de kommer fra Den kulturelle spaserstokken, krever det kvalitet i instrumentene. Derfor er vi veldig, veldig glade for pianoet. Det er en storslått gave, sa hun.

VETERANMØTE: Anne Endresen (t.v.) ble feiret på hundreårsdagen mandag. Flere av beboerne var bortom for å gratulere, blant andre Sonja Ytterstad, som kunne fortelle at det et halvannet år til også hun kan markere 100-årsdag. Foto: Ivar L. Paulsen
SANG: Hans Egede-koret sang flere sanger som de eldre kjente fra før. Flere sang med på alle sangene koret bød på. Dirigent var den samme som ved etableringen av koret for for 20 år siden: Mario Santocono. Foto: Ivar L. Paulsen