I løpet av fire måneder har Tromsø Museum vært på vandring i området der den nye Hålogalandsveien er planlagt.

– Vi har i løpet av de fire månedene kartlagt arkeologisk funn langs trassen i Troms og Nordland, sier arkeolog Ingrid Sommserth ved Tromsø Museum. Nylig var prosjektleder Rudi Mikalsen og arkeolog Kristin Storvik på besøk i Harstad. De orienterte om funn som er gjort langs den nye veien fra Sørvik og mot Tjeldsund og vest mot Kvæfjord. Her har de avdekket gammel bosetting. Dette fortalte de om da de onsdag 22. februar om ettermiddagen holdt foredrag om funn som er gjort langs den nye veien fra Sørvik og mot Tjeldsund og vest mot Kvæfjord ved Trondenes Historiske Senter. Foredraget ble arrangert av Sør-Troms Museum i samarbeid med Pensjonistuniversitetet i Harstad.

Rapport

– Jeg hadde ikke mulighet til å delta på selv foredraget i Harstad onsdag.

– Men jeg sitter på mye materiale fra vandringen vi hadde langs den planlagte nye traseen for Hålogalandsveien i Troms og Nordland, forteller arkeolog Sommerseth.

– Vi tok tusenvis av bilder på turen og vi fant mange fortidsminner på turen. Mange steinalderfunn og sport etter samiske bosettinger, forteller hun.

Samiske spor

– Det har vært en tredelt innsamling av kulturminner for Nordland, Troms og sametinget.

– Jeg har hatt ansvaret for registrering av de samiske registreringen for sametinget langs hele traseen. Det er spesielt i Tjeldsund kommune at vi har gjort mange registrering av gammel bosetting. Helt tilbake til steinalderen. I dette området har vi også funnet flere samiske bosettinger, sier hun.

– Mange av bosettingen kan dateres tilbake til 1600-tallet. Vi tror også vi har funnet samiske bosettinger tilbake til 1500-tallet, sier hun. Spesielt i området ved Hårvika i Tjeldsund har vi funnet mye. Jeg har på turen hatt god hjelp av Johan Borgos. Han har god kunnskap om samiske bosettinger på Hinnøya, sier arkeologen.

Hun håper nå at en på sikt kan få midler til å starte opp feltarbeid i området der det er gjort funn. Spesielt i Tjeldsund-området hvor det er gjort mange funn.

– Jeg tror dette kan bli et av de større utgravingsprosjekt i Nord-Norge i nyere tid, sier Ingrid Sommerseth, arkeolog ved Tromsø Museum.

FUNN: Utsikt sørover Tjeldsundet fra Hårvika. Mange steinalderfunn er gjort her. Foto: Ingrid Sommerseth
STEINGJERDE: 1,5 km lange steingjerde som strekker seg fra fjæra og oppover fjellet rett ovenfor bruhodet. bygd rundt 1880. Foto: Tromsø museum