Innspillingen av Harald Zwart sin nye film om flukten til Jan Baalsrud er godt i gang. Midt blant erfarne filmfolk, kjendiser og skuespillere er harstadmannen Kim Jøran Olsen. Han er elev ved sisteåret på teaterhøgskolen, og skulle nå vært i praksis ved Filmskolen på Lillehammer. Men lærerne har vært forståelsesfulle, slik at Olsen også får være med på innspillingen av «Den 12. mann».

Street kred

I 2010 drev Olsen butikken 50/50, en butikk med høy street kred blant kidsa – der klær og utstyr for rullebrett og snowboard hadde fremtredende plass. Olsen tok fag på Stangnes videregående skole for å få godkjent studiekompetanse, og ble spurt om han ville være med på juleunderholdningen; tanken var å iscenesette et morsomt lite stykke for elevene.

– Da teppet gikk opp, satt latteren løst i salen, og suksessen var et faktum. Kim J Olsen hadde samtidig fått et mål i livet – han ville bli skuespiller.

Audition dagen derpå

– Det var så mange gode tilbakemeldinger og oppfordringer om at jeg burde fortsette med skuespill, at jeg satte meg ned og googlet «Skuespiller i Oslo». Opp på skjermen kom skuespillerlinja ved NISS – Nordisk Institutt for Scene og Studio.

–Søknadsfristen var gått ut, men jeg fikk sjansen til å komme på audition dagen etter, sier Olsen. Etter andre gangs prøve ble han tatt opp som elev.

–Det var bare å selge bil og utstyr og komme seg ned, sier han og flirer.

Fire forsøk

På NISS ble han oppmerksom på Teaterhøgskolen. Fire ganger søkte han før han endelig kom gjennom nåløyet. Bare åtte elever tas opp hvert år, og på siste forsøket klarte han å passere siste hinder.

–Det har vært ganske mange tunge stunder siden jeg bestemte meg for å bli skuespiller. Jeg må takke både samboeren min, mamma og Harstad by for all støtten og motivasjonen de har gitt meg. Jeg hadde bestemt meg for at inn skulle jeg; om så med rullator, sier han med et smil. Rullatoren slapp ham. I 2014 var han elev ved en av de mest prestisjetunge norske høgskolene.

Utvidet rolle

I løpet av årene har Olsen være med i et 30-talls mindre filmprosjekter, men endelig får han betalt for strevet gjennom en viktig rolle i en stor film. Det skjedde gjennom et tidligere møte med regissør Petter Holmsen, som nå er Harald Zwarts assistent og sparringspartner under filmingen av «Den 12. mann»,

–Man får igjen hvis man står på. Det kan være ganske tungt innimellom, men nå føler jeg at jeg virkelig lever ut drømmen. Det er litt surrealistisk, sier han, og skryter av gjengen som for øyeblikket er samlet i Nord-Troms for å spille inn slaget om Toftefjord, hvor tyskerne skjøt motstandskjempernes båt i stykker.

–Det er en veldig fin produksjon. man føler man er en del av en stor familie. En ting som har satt seg på netthinna mi er når vi sto i snykoven og jeg frøs som f ... på hendene. Da tar Harald Zwart av seg sine hansker og gir dem til meg, tar på seg mine og smiler. Det blir jeg å huske lenge.

Også en av filmens produsenter, Espen Horn, er fornøyd.

– Castingen til filmen har vært veldig god, mener han.

Fantastisk

Men det er ikke bare-bare å spille inn film i Nord-Norge. På to uker har snødybden variert fra null centimeter til godt over halvmeteren.

– Det har vært helt fantastisk. Vi har ikke hatt det så gøy på lenge. Det er en gjeng som står på og gjennomfører selv om det er regnvær, sterk kuling eller 25 minusgrader, sier Horn.

Han forteller at den cinematografiske nærmest automatisk blir fantastisk i møte med den nordnorske naturen som han lar seg fascinere av.

– Det er dype daler, ville fossefall, enorme høyder med utsikt over fjorder og fjell, skog og vidder. Det er alt det Baalsrud gikk gjennom.

Og midt iblant dette, en harstadværing med en sterk vilje og utvilsomt talent. Filmen har premiere i november 2017.

Legende: Flere norske kjente skuespillere er hentet inn til filmen. her er Olsen sammen med Nils Utsi. Foto: Petter Holmsen