Dette er en nyskrevet forestilling der utgangspunktet er bronseskulpturen som står ved innseilinga til Svolvær.

– Jeg var i Svolvær og så statuen uti havet. Så gikk jeg til hotellet mitt og spurte hva historien bak skulpturen er, men fikk vite at det ikke er noen. Hun er kun et symbol på alle fiskerkoner, forteller Anne-Merethe Ursin, som både har skrevet stykket og det meste av sangtekster.

– Jeg kom til å tenke på hva hun ville sagt hvis hun kunne snakke. Og da jeg senere var i Stamsund, så jeg et bitte lite hus på kaia, og så for meg at fiskerkona kunne ha bodd der. Og så tenkte på jeg hva slags liv det kunne vært i det huset.

Dermed ble det liv i Ursins skaperevner, og hun satte seg ned for å skrive.

Unikt

Tekstskriving er ikke noe nytt for henne. Med bakgrunn blant annet fra revyer og andre forestillinger hadde hun noe å fare med.

– Jeg skrev kabareten «Candy Western», som sangteatret Drops framførte i kulturhuset for halvannet år siden. Den gang var det fulle hus og stor suksess.

Det håper hun på denne gangen også, når alt er nytt, også sangtekster og melodier.

– Tidligere har jeg brukt kjente sanger. Nå ville jeg ha det unikt, så da skrev jeg også sangtekster og kontaktet Sigrun Loe Sparboe, som laget noen melodier. Harald Markussen har laget noen, mens Magnus Wærness har laget tekst og melodi til én sang.

Klar for turne

Alt er kortreist i denne forestillingen, forteller Ursin.

– Skuespillerne, artistene og musikerne i bandet er fra Harstad. Til og med kulissene har vi laget selv. Jeg passet på å bruke skuespillere som kan mer enn skuespill, så vi har blant annet en snekker med på scenen, ler hun.

Sist helg var det klart for øving med den kjente teaterinstruktøren Bente Reibo som regissør, og 24. februar er det urpremiere i Harstad. Anne-Merethe Ursin har tanker om hva som skjer etter det.

– Jeg håper vi kan dra andre steder og sette opp musikalen. Det handler om et fiskevær, ikke Harstad, så det er aktuelt hvor som helst.

– Svolvær hadde jo vært artig siden statuen står der. Vi er klare for å dra på turne, sier manus- og tekstforfatter Ursin.

Inspirasjon: «Fiskarkona» inspirerte Ursin til å skrive musikalen «Fiskerkona». Foto: Knut Godø Foto: Knut.Godo@ht.no