KUNSTUTSTILLING: Per Heimly og Barbro Hætta tok seg tid til å prate med publikum under utstillingen. Foto: Theodor Karlsen

Hovedfokuset i den kjente fotografens utstilling i Harstad var Heimlys portrettfotografier av eldre samer. Samtidig bestod også utstillingen av bilder fra Heimlys tid i Snubba i Evenes, og en bildekollasj fra den samiske Márkomeannu-festivalen.

– Utstillingen går i en sirkel, fra da det var tabulagt å være same, til festivalen hvor jeg møtte ungdommer som var stolte over å være samisk. Det er en historie som blir fortalt gjennom bildene, sier Heimly.

Heimly ble selv mobbet for sine samiske røtter som barn, men situasjonen er annerledes i dag.

– Det var jo noe som skjedde over årene med demonstrasjoner, opprettelse av sameting og slikt. Tidligere var det samiske for min del skambelagt, og jeg fikk nok et mindreverdighetskompleks over det hele. I ungdomsårene følte jeg derimot at det var kult å ha urbefolkningsblod rennende gjennom årene, sier fotografen.

– Jeg kan dessverre ikke samisk, men jeg vet hvordan jeg uttaler «søte damer», og det er vel nok, legger han til.

Detaljerte bilder

Flere titalls personer samlet seg under taket på Kunstforeningen i Harstad for å høre Per Heimly fortelle om bildene sine. Han fortalte om hvordan han først fikk ideen om utstillingen på en scootertur med Ari Behn og Mikkel Gaup, og han snakket om historien bak bildene, noe som skapte både interesse og latter blant de oppmøtte.

– Portrettfotografiene er store og detaljerte. Man kan virkelig dykke inn i personene på bildene, sier han.

Komiteen for Samefolkets dag og Harstad kunstforening har jobbet lenge for å få Per Heimly til Harstad.

– At vi fikk Heimly til Harstad like før Samenes dag er fantastisk, sier Barbro Hætta.

KIKKET: Nina Johansen og Marit Sørheim er begge samer, og begge mener at utstillingen til Per Heimly var svært god. Foto: Theodor Karlsen
BURSDAG: Per Heimly hadde 45-årsdag samme dag som han viste frem bildene sine. Foto: Theodor Karlsen