Den russiske kunstneren og performanceartisten Liza Morozova, entret Galleri NordNorge naken, med en tanks tapet fast på hodet, og tape foran øynene. Hun gjorde en rekke forsøk på å knuse tanksen. Symbolsk, ifølge kunstneren selv, som et rop om å få slutt på krigshandlinger rundt om i verden.

Viktig å knuse tanksen

– Jeg liker ikke å gjenta mine forestillinger, og søker alltid etter å prøve noe nytt hver gang. Da jeg første gang fremførte denne forestillingen var budskapet knyttet til den politiske situasjonen i Ukraina. Men på grunn av den betente situasjonen mellom Russland og Ukraina inngikk ikke knusingen av tanksen den gang.

snorklipping: Ilios-general Anders Eriksson (lengst til venstre) og Ingeborg Annie Lindahl holder snoren som kunstner, kurator og professor Arne Skaug Olsen klipper og markerer åpningen av Ilios. Foto: Øivind Arvola

– Men slik ulike situasjoner utvikler seg i verden for tiden, var det både riktig og viktig denne gang å knuse tanksen, sier Morozova, som nå reiser tilbake til Russland, men neppe for å fremføre denne forestillingen.

– Mine venner mener dette er en god og viktig performance som kan gjøre inntrykk over hele verden. Men det eneste jeg vet med sikkerhet er at det ikke går å fremføre den i Russland, verken med eller uten klær, sier hun.

Sterk og tøff forestilling

kurator: Ingeborg Annie Lindahl har stått for all kuratering i Galleri NordNorge under årets Ilios-festival. Foto: Øivind Arvola

Kurator Ingeborg Annie Lindahl var mektig imponert over Morozovas fremføring.

– Dette traff meg rett i hjertet. For meg er budskapet langt viktigere enn nakenheten. Den er bare med på å øke oppmerksomheten. Dessuten er det flott med kunstnere som tør å utfordre oss. Derfor mener jeg dette var en sterk og tøff performance, sier Lindahl.

Forsterker budskapet

Blant publikum var de Harstad Tidende snakket med enige i at Morozovas forestilling «The Mother Russia» gjorde inntrykk.

publikummer: Lena Korsnes mener forestillingen formidlet et viktig budskap. Foto: Øivind Arvola

– Denne forestillingen gjorde et sterkt inntrykk på meg, sier Lena Korsnes. Den ønsker å formidle et viktig budskap med et særskilt fokus på krigshandlingene rundt om i verden. At hun opptrådte naken var bare med på å forsterke budskapet. Jeg har tidligere sett andre kunstneriske forestillinger som inneholdt nakenhet, og ble på ingen måte støtt av dette, sier Korsnes.

fornøyd: Anders Eriksson var strålende fornøyd med åpningsforestillingen og at publikum syntes å like det de så. Foto: Øivind Arvola