– Gjennom denne utstillingen ønsker vi å vise noe av det beste som skjer av hva morgendagens kunstnere har å by på, sier kurator for Ilios-utstillingen, Ingeborg Annie Lindahl. Ønsket er at Nord-Norge skal bli et kraftfelt i kunsten, og at Ilios bidrar som springbrett for kunstnerskap i starten av karrieren.

–Jeg hadde min første soloutstilling under Ilios i 2009, og det hadde avgjørende betydning for meg, sier Lindahl.

Hun har plukket ut to studenter fra Kunstakademiet i Tromsø, Eirik Abri fra Harstad og Robert Julian B. Hvistendahl fra Farsund. Sistnevnte ser ikke bort fra at noen av hans kunstverk faller fra hverandre i løpet av utstillingsperioden.

Strikk

En vesentlig del av materialet Hvistendahl bruker, er strikk som står i spenn.

– Det skaper et spenningsfelt og -moment. Alle skulpturene er aktive i galleriet, og alle kan falle fra hverandre eller slå. Det er en handling knyttet til verkene, sier han.

Om det tar fem minutter eller to uker, vet han ikke, men han regner med alle vi ryke i løpet av de tre ukene utstillingen skal stå.

– Det er veldig en sterk energi i det, og dette spenningsfeltet finner man igjen i samtiden og de utfordringene vi i dag står overfor, sier Lindahl.

Kollasj

Eirik Abri (36) er kjent for mange som medlem av bandet The Revolt, et band med flere plateutgivelser bak seg. Etter noen år på kunstskole i Oslo, har han bodd de tre siste årene i Tromsø, der han også studerer kunst, og er ferdig til våren. Det er første gang han stiller ut i Harstad.

– Jeg jobber med kollasjer i en utvidet forstand. Det kan ende opp som skulpturer, bilder eller video. Men ideen er å jobbe med kollasj som en teknikk og tankegang, der man tar biter fra ting rundt seg og setter sammen til noe nytt, som forhåpentlig er interessant for andre å se på. Samtidig er det en lek med hva som er pent og stygt, og hvor de grensene går.

Skummelt

Abri er veldig fornøyd med å stille ut i hjembyen.

– Det føles veldig bra, men samtidig veldig skummelt. Jeg flyttet fra Harstad i 2009, og har jo ingen anelse hvem som kommer. Men det er helt fantastisk å få komme hit på slutten av utdannelsen og få være med på en slik utstilling. Det passer perfekt.

Utstiller: Robert Julian B. Hvistendahl Galleri NordNorge spenner opp strikk på sine verk som skal vises under Ilios. – Det får briste eller bære, sier han. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola