Da Harstad kommune bestemte seg for å pusse opp toalettene ved Harstad kino i fjor, var det ingen som meldte seg til oppdraget.

Men nå er endelig arbeidene i gang, og for tiden pågår grunnarbeid og klargjøring til nye toalettrom. Det skjer samtidig som kinofilmer skal vises og Ilios skal arrangere festival med konserter i den store kinosalen denne uka.

Skifte

– Vi regner med det skal gå bra. Arbeidene med toalettrommene vil foregå på dagtid; kinovisninger og konserter vil skje på ettermiddagstid og på kvelden, sier kulturhussjef Ola Løkholm, som også er sjef for kinoen.

Slipper stopp

Løkholm fryktet en tid at kinoen måtte stenge når oppussingen skulle skje, men så kom et lyst hode på at man kunne flytte toalettene til et lagerrom som ligger til høyre for inngangen til sal to, og dermed gikk kabalen opp.

Lager: I dette rommet, som har vært lager, blir det nå toaletter. Foto: Øivind Arvola

– Det vises jo kino 362 dager i året, og det hadde vært uheldig å måtte stoppe kinovisningene i flere måneder. Nå slipper vi det. I verste fall blir det noen dager vi ikke kan vise film, men det er for tidlig å si.

Russisk fangeleir

Toalettrommene har lenge vært i dårlig forfatning. Kinoen ble bygget på 1950-tallet, og toalettforholdene har stort sett vært uendret. I høst skrev Harstad Tidende om alle de som irriterte seg over de illeluktende og nedslitte toalettene.

– Det er bare trist at dette skal møte turister og folk fra Harstad i en ellers fin kino. Det minner mer om russiske fengselstoalett, meldte en av kinogjengerne til Harstad Tidende.

Vaskene på toalettene i Harstad kino Foto: Odd Leif Andreassen

Rives

Når de nye toalettene er ferdig og tatt i bruk, skal de gamle toalettene rives og gi rom til foaje mot sal to og lager.

Tegningene som lå i Doffin da anbudet var ute viste at kvinnene får totalt seks toalett, tre flere enn i dag. Herrene vil få tre toalett og tre urinal. Totalt blir de nye toalettene for herrer og damer på 35 kvadratmeter.

– Det hele er planlagt å være ferdig i mai, sier Løkholm.