Festivalen er så konsentrert at alt skjer på et lite område. Utstilling på Galleri Nordnorge, konserter i kinoen og på festivalklubben – det kanskje mest spesielle er Ilios Lounge på parkeringsplassen utenfor kinoen. Loungen omkranses av festivalkontoret på den ene siden og festivalklubben på den andre siden. Og mellom disse altså kinoen og galleriet.

– Vi snakker om en fortetting av Ilios, sier daglig leder Anders Eriksson. Han forteller om europaller, lammeskinn og bålpanner på parkeringsplassen i Erlings gate.

– Ilios betyr jo sol, så der blir det kakao med krem og solboller, sier han.

Digital kunst

Det er ikke avklart ennå, men Eriksson håper at butikkene i sentrum blir med på moroa, og holder åpent utover kvelden, helst både torsdag, fredag og lørdag.

– Sammen med de andre småfestivalene bidrar vi til liv i sentrum, til å utvikle sentrum.

Og liv blir det i Ilios Lounge.

– Tone Undstad kommer på fredag for å opptre, etter at hun torsdag kveld har hatt konsert sammen med Kalabalik på festivalklubben. Og vi skal ha storskjerm med digital videokunst på lørdag.

– Ilios Borealis, kaller vi det. Alle kan lage sin egen kunst på festivalkontoret, der Castello en gang var. De styrer LED-lamper, 3D-grafikk, laserlys, lyd og musikk med armer og ben, og resultatet blir elektronisk, digital kunst med lyder, musikk og bilder, sier Eriksson.

– Og resultatet overføres live til storskjermen i Ilios Lounge.

Strømmes

Ett element i Ilios-programmet heter Vintersanger. Det må du til Trondenes for å få med deg.

– Det er i år 75 år siden fangeleiren på Trondenes kom i full drift. For å minnes de 410 som døde der, skal norske og russiske sangere opptre. Det skjer ute uansett vær. Det er bare å kle seg godt, for vi kan dra hjem til ei varm stue etterpå. Det kunne ikke fangene, sier Eriksson.

Arrangementet er et samarbeid mellom Ilios og Trondenes Historiske Senter, og det hele skal strømmes direkte til Nordlys-festivalen i Tromsø.

Utelivsaktivitetene på Ilios avsluttes søndag med en kombinasjon av spasertur, utvidet lokalkunnskap og musikalske opplevelser på høyt nivå. Byvandring, altså.

Ryddes: Kinoen er i ferd med å oppgradere toalettene. Men det skal ryddes plass til Ilios. Foto: Øivind Arvola