Den første store er spenningsfilmen Kings Bay, som har premiere førstkommende fredag. Her spiller Kari Bremnes gravejournalisten Harrieth Hansen.

– Den er jeg virkelig spent på, sier kinosjefen.

Han har sett litt av filmen sammen med andre kinofolk fra hele landet.

– Annenhver måned drar vi på filmtreff og sist fikk vi se de første 20 minuttene av Kings Bay. Det var virkelig lovende. Vi ble presentert for innledningen; karakterene og plottet. Og så var det over. Den gleder jeg meg til å se resten av.

Rød løper

Starten på året er gjerne ikke like innholdsrikt som slutten av året. Det betyr ikke at kvalitetsfilmene er fraværende. Kings Bay er nevnt. En annen storfilm står på spilleplanen 10. februar.

– Da viser vi Fifty shades darker med rød løper og goodiebags. Det blir bare ei visning og derfor er filmen allerede utsolgt, sier Abrahamsen.

Andre interesserte trenger ikke frykte for at toget for denne filmen går med den ene visningen.

– Den blir kjørt ordinære visninger på Harstad kino etter hvert, sier han.

Plassen begrenser

Med bare to saler opplever kinosjefen visse begrensninger; alt som slippes på markedet kan ikke hentes hit. Dette gjelder for eksempel filmer med gode kritikker, som Arrival og Min pappa Toni Erdmann.

– På landsbasis har 34.300 sett Arrival. Det er et antall typisk for en smal film. Selv med gode kritikker er den ikke særlig godt besøkt. En film som Søsken til evig tid kom opp i 60.000. En god film runder lett 500.000 mens storfilmene gjerne kommer opp i 700.000 publikummere.

– Vi har ikke plass til alt. Det er mer film enn vi klare å selge i to saler, så vi må foreta noen valg, sier Abrahamsen.

– Byråene gjør også vurderinger. Filmer blir ikke distribuert overalt om de blir ansett for smal. Arrival fikk vi ikke tilbud om, sier han.

– Når det gjelder Min pappa Toni Erdmann, en film som har fått gode kritikker, er det to ting som gjør at vi venter. Den går ikke av moten de første månedene. Dessuten er den lang, to timer og 45 minutter. Med bare to saler fortrenger den en annen film, så vi vil prøve å få den vist på spesialvisning utenom det ordinære programmet, sier Abrahamsen.

Favoritter

For den yngre garde har kanskje Marcus og Martinus, som hadde premiere fredag, størst interesse.

– Den har hatt ei grei åpning, ikke det helt store, men ei grei åpning, sier kinosjefen om dokumentaren om nordlandstvillingene Gunnarsen fra Trofors, et par med stor appell, spesielt blant yngre jenter.

– Barne- og ungdomsfilmen «TRIO - Jakten på Olavsskrinet» og komedien «La La Land», en lystig og fin musikal som tok sju Golden Globe, har vi også tro på når de kommer, sier kinosjefen.

En film av mer «lokal» karakter er Tungeskjærerne, som var åpningsfilm under Tromsø internasjonale filmfestival. Her følger vi unge Ylva (9) som i vinterferien drar for å besøke mormor, morfar og den allerede erfarne tungeskjæreren Tobias (11) i Øksnes. Regissøren skildrer et røft og direkte, men samtidig varmt og ikke minst humørfylt miljø hvor barn jobber, får ansvar og inkluderes på lik linje med de voksne. Filmen har premiere 10. mars.

Ishavsblod – de siste selfangerne er også ventet å bli en publikumsfavoritt. Dette er en hyllest til en utdøende kystkulturs svanesang.

– Vi må heller ikke glemme «Karenina and I» om den norske skuespilleren Gøril Mauseth. Hun kommer på besøk til Harstad 25. mars. Da skal hun først være med på Den gode samtalen i Galleri Nordnorge og så på filmvisningen etterpå, sier Knut Tore Abrahamsen, som mener de nevnte filmene er noen godbiter de første to, tre månedene i filmåret 2017.

TRADISJON: Tungeskjæring er en lang tradisjon i Lofoten og Vesterålen. Filmen om de unge arbeiderne har premiere 10. mars. Foto: Medieoperatørene