Denne uken dukket Lars Bremnes opp for å holde en minikonsert for ildsjelene i Kirkeringen i Trondenes menighet.

– Kirkeringen i Trondenes menighet har de siste 70 årene eksistert her i vår menighet, forteller prest Odd Willy Johansen.

Foreningen bidrar til en rekke dugnad og aktiviteter i og rundt menigheten. De ti første årene var det en kirkegårdsforening. De siste 60 årene har de gått under navnet Trondenes kirkering.

Nylig fikk kirkeringen tildelt menighetens frivillighetspris for 2016.

– Jeg hadde lyst til at de skulle få en overraskelse på årets første møte. Derfor hadde jeg invitert en lokal trubadur til møtet her i dag, sa Johansen, før en mørkhåret kar dukket opp i døra med gitar og munnspill.

Historier

– Jeg har i anledningen av besøket her i den flotte kirkestua her på Trondenes funnet fram en tekst av Petter Dass, sa Bremnes.

– Teksten har forteller om småbønder og gjelden de hadde til andre for å opparbeide seg en gård. Det er tekst og et tema som gjerne kunne ha vært skrevet i tiden vi lever i nå, fortalt Lars.

Han fremførte også en gammel tekst fra slutten av 1800-tallene som min far har laget melodi til. Det handler om hverdag og gudstro,

– Den ferskeste sangen jeg har med meg her i dag ble skrevet for et drøyt år tilbake. Den heter «Elias sang». Den handler om en flyktning som drømmer om en bedre tid, sa Lars, om en sang som er like dagsaktuell i dag. En tekst som fortsatt berør.

– Den er fortsatt ikke gitt ut på noen plate, fortalte Lars Bremnes, som underholdt de voksne lokale ildsjelene som bidrar til at Trondenes kirke og området rundt får ekstra penger til vedlikehold,

Minnerik

– Dette har vært en flott og minnerik dag for oss i kirkeringen. Jeg satt stor pris på at Lars Bremnes kom hit med sang og historier, sier Aud Eidnes.

Hun har vært bosatt i Harstad i mange år, kommer opprinnelig fra Ramnes i Tønsberg i Vestfold. Der også unge Bremnes har bodd en periode fra tiden i sør.

– Kirkeforeningen samles andre onsdag i hver måned. Vi har alltid gående et eller flere prosjekter. Vi selger blant annet postkort i kirka. Disse kan turistene kjøpe når de besøker kirka. Med tanke på at det er rundt 14.000 turister fra Hurtigruta innom i løpet av året, så kan det bli noen kroner til over som går til vedlikehold av bygg og kirkegård, sier Aud, om noe av aktiviteten til de som er med i Kirkeringen. De fleste er pensjonister og mange har vært aktiv i arbeid i menighetsforening på Trondenes. De fleste av dem bor også i nabolaget.

KIRKESANGER: – De fortjente en minikonsert. sier Odd Willy Johansen er glad for at Kirkeringen jobber dugnad for Trondenes kirke. Her sammen med Lars Bremnes og Aud Eidnes. Foto: Tore Skadal
SANG: Lars Bremnes sang tekster av Petter Dass og Ole Bremnes. Samt «Elias sang» under minikonserten i kirkestua til ære for Kirkeringen i Trondenes menighet. Foto: Tore Skadal