– Gjennom å knytte samarbeid med komitegruppa for Samefolkets dag i Harstad, vil vi kunne nå nye publikumsgrupper og markere oss i forhold til den samiske delen av befolkningen. Slik kan vi også nå ut mot nabokommunene, hvor den samiske tradisjonen står sterkt, sier daglig leder i Harstad kunstforening, Merete Kamsøy, om at de kan vise Snubba-fotografen Per Heimly sin utstilling «lysets hjerte».

Fra om drøyt to uker skal en drøm for mange realiseres.

– Det har vært et flere år gammelt ønske fra medlemmene i kunstforeninga å få Heimly hit, men det økonomiske har vært vanskelig. Jeg har jevnlig hatt henvendelser om å få mannen nordover. Og noen ser gjerne at Ari Behn blir med på lasset, flirer Kamsøy.

– Når vi nå går sammen med komiteen for Samefolkets dag, som er 6. februar, klarte vi å få Per Heimly til å stille ut i Harstad. Vi har delt på utgiftene og kommer dermed i mål med dette, sier Kamsøy.

Identitet

«Lysets hjerte» er inspirert av romanen Heart of Darkness av Joseph Conrad, og representerer for Heimly en reise mot et mål.

– Det handler om hans oppgjør med identitet på reisen til Kautokeino, faktisk sammen med nevnte Ari Behn og Mikkel Gaup. Gjennom bilder fra Kautokeino og mennesker der fikk Heimly en sterk opplevelse.

– Heimly beskriver reisen som en «missing link» i sitt fotografiske uttrykk, sier Kamsøy.

Flere portretter

Utstillingen består av mye landskap og portretter.

– «Lysets hjerte» består av åtte store bilder, men da han hørte at vi har god veggplass, heiv han seg rundt og produserte flere portretter i stort format.

Merete Kamsøy forteller at kunstforeninga prøver å få til flere arrangementer i sine lokaler i løpet av utstillingsperioden. Det blir blant annet boklansering.

– Utstillinga skal stå oppe under Ilios. Det er noe vi ønsker å være med på.

Utstillingsperioden er fra 27. januar til 12. februar.

LANDSKAP: Per Heimly fotograferte både landskap og portretter på sin identitetsreise fra Alt til Kautokeino. Foto: Per Heimly