I anledning jubileet har fondet gjennomført flere markeringer. Utdeling av Rolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere er den store finalen for feiringen. Gammeleng var den som gjorde en stor innsats med tanke på etablering av fondet.

Det deles ut 12 priser på til sammen 675.000 kroner. Disse går til profesjonelle musikere, sangere, dansere og skuespillere som driver frilansvirksomhet.

Fødselshjelper

De siste ti årene har fondet vært fødselshjelper for 2.460 norske innspillinger, 793 prosjekter innen dans, 813 i teater og 3.107 konsert-/musikkprosjekter.

– I løpet av fondets levetid har vi sett frilansmiljøet innen musikk utvikle seg fra klassisk dominert til pop-dominert, fra en mannsbastion til nesten likestilling hva gjelder antall kvinner og menn som søker oss. I fjor var 25 prosent av søkerne kvinner, og 37 prosent menn. Resten er blant annet arrangører og management, sier daglig leder Bjørg Eriksen i en pressemelding.

Veteranpriser

I tillegg til tre veteranpriser, hver på 75.000 kroner, er det ni priser, hver på 50.000 kroner.

Kulturministeren deler ut veteranprisene, mens styret deler ut de øvrige prisene.

Det vanker veteranpriser til Åse Kleveland (musikk), Marte Sæther (dans) og Juni Dahr (teater). De ni øvrige prisene går til Det Norske Kammerorkester (klassisk musikk), Frode Fjellheim (åpen klasse), Vidar Busk (jazz/blues), Ola Bremnes (viser), Karpe Diem (rap/hiphop), Kaja Fjellberg Pettersen og Nikolai Hængsle Eilertsen (studiomusikere), Guro Nagelhus Schia (dans) og Merete Klingen (teater).

Anerkjent

I begrunnelsen for prisen til Ola Bremnes, heter det blant annet: «Ola Bremnes har vist oss at man både kan skrive og synge på nordlandsk og at man ikke MÅ bo i de store byene for å lage fin kunst. Ola Bremnes startet sin karriere allerede i 1980, og har blitt en av landets mest anerkjente visekunstnere. Han har skrevet sanger som Min pia, din gutt, Sang til Byen, Sola og Jordmorsang – sanger som vil gå inn i vår kollektive hukommelse som klassikere.»