Starten på den nå tradisjonsrike serien av julespill var ikke helt enkel. Selv om kritikken etter premiereåret var positiv og konstruktiv, vanket det noe annet året etter.

– Vi ble slaktet. Anmelderen skrev at dette måtte vi ha rotet sammen på et fuktig nachspiel, sier Troøyen, som innrømmer at det sved.

– Da spørsmålet om julespillet hører hjemme i byens storstue kom opp, var det mange som støttet oss gjennom en storm av innlegg både på nett og i avisen. Vi kommenterte aldri kritikken, men det føltes godt at publikum støttet Det store julespillet.

Men Troøyen understreker at all reklame er god reklame.

– Det var flott PR for julespillet. Negativ oppmerksomhet slo tilbake og resulterte i støtte fra publikum. Og de siste årene har anmeldelsene hatt stikkord som «fantastisk», «tidenes beste» og «byens eget julespill». Det har ikke vært noe negativt - bare positivt, slår en tilfreds konge fast.

– Vi har lyttet til den konstruktive kritikken og prøvd å forbedre julespillet, legger Prytz til.

Hans sterkeste minne fra de forgagne år knytter seg til samspillet blant de involverte.

– Det er så mange gode minner, men jeg vil trekke fram kreativiteten blant alle som er med. Hele ensemblet utviser stor kreativitet, samarbeid og dugnadsånd. Julespillet har vært en førjulsaktivitet som har sveiset sammen gruppa. Og det har vært kjempeflott, sier Prytz.

Regi: Regi for 2007 og 2008 var ved Tom A. Haug. Kine Hellebust overtok i 2009. Her instruerer hun Rikke Flermoen. Bak: Harald Troøyen (kongen) og Ragnhild Iversen (dronninga).

Tradisjon

Mens sistnevnte holder seg i kulissene og sørger for at de ulike aktørene er der de skal være når de skal – er Harald Troøyen den mest synlige for publikum.

– Først var jeg Iskongen, så kongen, og da Martin Mortensen kom inn som konge, ble jeg degradert til trubadur. Martin var med i to år og så ble jeg konge igjen, sier han.

Julemusikalen om prinsen og nissejenta har blitt en tradisjon veldig mange vil ha med seg.

– Det er fantastisk å registrere at julespillet har blitt en tradisjon. Jeg snakker stadig med unger som så forestillinga da de var små, og som er tilbake nå. Det er rart å tenke på, sier Prytz.

REGI: I 2012 overtok Bente Reibo regi-jobben. Her fra forestillingen i 2013.

Duoen har altså skapt minner som mange tar med seg, sannsynligvis for resten av livet. Det gjelder også blant alle medvirkende som alle har lokal tilknytning og kommer fra forskjellige kulturmiljøer.

– Den første regissøren var Tom A. Haug. Han var lærer på Trondarnes folkehøgskole og hadde kjæresten Hanne Steen Henriksen med som nissejenta. Prinsen den gangen var Dag Erik Enoksen.

I år, som i fjor, er det Vilde Øyen Karlsen og Simon Dankertsen som ikler disse to rollene.

Lett som en fjert

Bakgrunnen for at musikalen oppsto var ønsket om å finne på noe, forteller Troøyen.

– Visjonen vår var å finne på noe artig. Per Kai og jeg jobbet sammen på medkilaskolen. Han er en bra låtskriver, og sammen er vi dynamitt, flirer Troøyen.

– Vi er iderike begge to, og ideene våre ble kanalisert inn i julespillet.

Den store boka: Reglene om kjærlighet mellom nisser og vanlige folk må studeres. Her fra 2013.

Han understreker at det er snakk om en familieforestilling. Noe er skrevet med tanke på barn, annet for de voksne.

– Humoren retter seg mot både barn og voksne, og det er helt bevisst. Iskongen sier for eksempel at «jeg tar det lett som en fjert», sier Troøyen. – Egentlig er julespillet nesten på kanten, men det skjønner ikke ungene.

Mer proft

I starten var det mye idealisme forbundet med julespillet.

– Vi hadde ingenting og måtte skaffe alt, kulisser, kostymer og rekvisitter. Etter hvert har det blitt mer proft, sier Troøyen.

– Vi har hele tiden forbedret scenografien. I to år var Tom A. Haug regissør. Deretter var Kine Hellebust med i fire år og Bente Reibo de siste tre. I år er det Stine Sjanett Slettbakk, en lokal ressursperson, som regisserer julespillet. Hun har vært med i mange roller i flere år og kan julespillet ut og inn.

Det store julespillet 2011: I 2011 var det Stine Mari Langstrand og Bjørn Tydlum som sang julesangen i Det store julespillet. De siste årene har Dag Erik Enoksensunget den mannlige rollen. Enoksen var prinsen i første utgave av julespillet. Foto Øivind Arvola

Forandringer

Begge bakmennene er trygge på en enda mer forbedret versjon av julespillet i år.

– Det blir helt garantert det beste. Det er flyt og framdrift i forestillinga, action og humor. Den bygger på tidligere års erfaringer.

Og erfaringene tenker Troøyen og Prytz å bruke i en «ny» forestilling neste år. For julespillet, slik vi kjenner det, spilles for siste gang i år.

– Vi tenker å gjøre store forandringer, sier en foreløpig hemmelighetsfull konge.

Mens hans kompanjong utdyper litt.

– Det er litt vemodig at det er slutt for julespillet slik det er nå, sier Prytz. – Men vi vil fortsette samarbeidet med mange av aktørene som er med. Det er imidlertid tid for nye folk, nye elementer. Forbedringer, sier han.

Det største

I løpet av ni år med julespillet har mange fått med seg forestillingene. Både på og rundt scenen, og ikke minst i stolradene.

– Vi har med to, tre skoleklasser hvert år. Med et snitt på 60 elever betyr det 540 elever på ni år. Og det er bare barna. Så kommer staben av voksne; skuespillere, orkester og andre involverte. Harstad janitsjar har vært med i seks, syv år. Så antallet involverte gjennom årene er stort.

Dansere: Dans har alltid vært en viktig del av Det store Julespillet. Her fra bakrommet i 2012.

– Dette er Harstads største kulturhappening. Og det har blitt en tradisjon for mange. Julespillet er så langt sett av rundt 16.000 personer. Det synes vi er fantastisk, og det gjør julespillet til det største som skjer i kulturhuset, sier Troøyen.

Og det bekreftes fra kulturhuset.

– Når julespillet nå feirer sitt tiårsjubileum kan vi med stolthet konstatere at forestillingen er den mest sette i kulturhusets historie, skriver markedsansvarlig for Harstad kulturhus, Vera Helene Ridderseth i en pressemelding.

– Ingen har hatt en like stabil publikumsmasse som Det store julespillet, slår hun fast.

Og deri ligger vel suksessen, noe Troøyen og Prytz har publikum å takke for. I tillegg til noen andre.

– Det har vært utrolig artig. En av største utfordringene har vært å få hjulene til å gå rundt. Grunnen til at julespillet står på to bein er blant andre Hålogaland kraft, som har støttet oss i flere år, sier Harald Troøyen.

Gir ut cd

Helt nytt av året er en cd med musikken fra Det store julespillet. Noen vil nok skaffe seg den.

– Cd-en har vært mitt fokus de siste ukene. Til julespillet kommer de 17 sangene på plate, framført av lokale krefter, sier Harald Troøyen.

Amor: I 2008 var det Olagutt Bergsom overtok rollen som Amor.

Og at musikken fenger, er det flere eksempler på.

– Mange sanger hører jula til, sier Per Kai Prytz. – Det er fantastisk å tenke på at mange kor tar våre sanger inn i repertoaret. For eksempel Vi kjæm med lys. Den blir brukt av mange kor, på juleavslutninger og i kirka.

– Folk har virkelig tatt den til seg, avslutter Prytz.

Disse var med i 2007

Regi: Tom A. Haug Koreografi: Trude Perander og Julieta Gadjonva.

Skuespillere: Dag-Erik Enoksen, Hanne Steen Henriksen, Knut Iversen, Helene Heyerdal, Ragnhild Iversen, John Tore Fossland, Jørn Heyerdal Pedersen, Viggo Isaksen, Svein Inge Johnsen, Harald Troøyen, Ine M. Solbakken, Kine K. Bonde, Anne D. Schelderup, Owe A. Berthung, Frida Kåsli, 5. og 7. klasse på Medkila skole, Tove S. Pedersen, Marie H. Totland og Roald Amundsen.

Dansere: Fra Harstad Kulturskole. Musikere fra: Musikk i Troms og Forsvarets Musikkorps Nord-Norge. Strykerarr: Ole Thomas Gjærum.

2007: Helene Heyerdal var ballerinaen i 2007.

Disse er med i år

Regi: Stine Sjanett Slettbakk Skuespillere: Vilde Øien Karlsen , Simon Dankertsen, Svein Magne Torbergsen, Harald Troøyen, Eirin Gabrielsen, Gunnar Åmot Hansen, Svein Inge Johnsen, Even Mannerud, Stine Sjanett Slettbakk, Lisbeth Haugland, Jørn Heyerdal, Dag Erik Enoksen, Aniell Madsen, Mariell Krøtø og statister fra Trondenes folkehøgskole

Dansere: Elever fra Medkila skole

Barnekor: Elever fra Harstad montessoriskole

Musikere: Harstad janitsjar

For øvrig er også barn fra Borkenes skole og Harstad skole med i Det store julespillet i år.