Samarbeid og ressurspersoner gjør kulturlivet i Kvæfjord unikt. Det er helgas forestilling et eksempel på.

Kvæfjord: Lørdag var det premiere på stykket «Reisen til julestjernen». Nesten 60 aktører var i sving for å få stykket satt opp; fra teaterentusiaster, musikere, dansere og teknikere.

motvillig: Greven, spilt av Frode Eldevik måtte motvillig gi penger til heksa Marianne Vaskinn. Foto: Oivind Arvola

– Det pleier å være kaotisk på starten, like før forestilling. Da lurer man jo på om man kommer i mål med dette, sier Berit Sandvik, styreleder i «Uten sidestøkke», et teater for barn og unge i Kvæfjord.

Men som publikummer kan vi fortelle henne at det gikk helt fint. Det var sjarmerende og flott, med morsomme figurer, fint driv og gode scenegrep.

Stort løft

Og Sandvik var da også fornøyd etter premièren.

Berit Sandvik Foto: Øivind Arvola

Ja, det gikk innmari bra, sier hun, og smiler.

– Vi er kjempefornøyde. Vi ga ungene en skikkelig klapp på skuldra etter første del. Alle husker sine replikker og hva de skulle gjøre. Det er et stort løft for et lite teaterlag å sette opp et så stor stykke. Det synes jeg er bra.

Opptatt av aktivitet

Sandvik skryter av kulturlivet i Kvæfjord, og poengterer at det mange som er opptatt av at det skal være aktivitet i bygda.

Kjærlighet: Ole, spilt av Rino Haugen, er svært interessert i Petrine, spilt av Carina Elise Sandvik. Foto: Oivind Arvola

– Det er mange som stiller opp på fritiden for at vi skal få dette til. Og det er flott å se hvordan ungene utvikler seg, hvor artig de har det, og hvor stolte de er etterpå. Det er jo det som er hele drivkraften, sier Sandvik.

Vokser

Ei som har vært med hele veien siden oppstarten for sju år siden er Christina Mortensen. Hun har spilt seg opp gjennom årene fra små roller til årets hovedrolle som Sonja.

– Det var veldig artig. Som vanlig når vi setter opp stykker, sier hun.

– Anne Semb er veldig flink med å lære oss nye ting, så det blir aldri kjedelig å drive med dette. Så jeg kommer ikke til å slutte.

Mangfold

En som også er fornøyd – og imponert, er kultur- og oppvekstsjef i Kvæfjord, Lars Tverseth.

Kultur- og oppvekstsjef i Kvæfjord, Lars Tverseth overrekker blomster til Berit Sandvik. Foto: Birk Arvola

– Kvæfjord kommune oppviser et kulturelt mangfold uten sidestykke lokalt her. Denne forestillingen er en kulturell kraftprestasjon - intet mindre, sier han, og fleiper litt med at de konkurrerer med Oslo og Nationaltheatret, som også setter opp samme stykke nå.

At kulturlivet er så sterkt i kommunen, mener han skyldes følgende:

– Kvæfjordkulturen har vært veldig sterk gjennom mange år, og så har vi noen fantastiske ressurspersoner, som jobber langt utover det man kan forvente. Og når de finner sammen, får man veldig gode synergier. Folk går sammen og får en pluss en til å bli tre.

Utfordringen er å kunne holde infrastruktur og teknikk oppdatert.

– Det offentlige Norge burde hatt større midler til å kunne støtte frie grupper og forestillinger. I kommunen sliter vi med å holde kulturhuset her i gang; vi har bevilget penger og er glade for det vi har, men vi ser at vi hadde trengt mer, blant annet til fornyelse av utstyr.