Når årets juleutstilling hos Harstad kunstforening åpnes fredag henger og står 92 ulike verk i lokalet. Men det er utenom de hovedutstiller Antonio Torres Garcia stiller med.

I går var mye kommet på plass. Det var også jentene som hadde fri fra skolen, og som benyttet muligheten til å se utstillinga på forhånd.

– Dette bildet ser så ekte ut, med solskinn på vannet. Selv om vannet er blått ser det likevel oransje ut, slår Ingvild Leite Skjerve og Ally Kamsøy-Pedersen fast.

Geir-Ivan Mikalsens fargerike bilde er favoritten. Det er de skjønt enige om.

Grafikkgruppe

Juleutstillingen byr som vanlig på ulike teknikker. Her er det akvareller, blyanttegninger, oljemalerier, kunstverk i ull fra villsau, miks av maleri og stoff, samt grafikk.

– Vi hadde et kurs i grafikk i høst, og etter det ble det etablert ei grafikkgruppe, sier Merete Kamsøy.

– Intruktør Kjellaug Hatlen Lund var så god, og deltakerne så flinke at det har gitt resultater. Flere av deltakerne er representert på utstillinga.

Dermed kan det slås fast at juleutstillinga er ei utstilling for alle, både nybegynnere og de som er tilnærmet proffe. Noen er gjengangere.

– Berit Høvde, Berit Knatterup, Liv Schjøtner Andreassen er noen av dem. Og Inger Kaurin, som innehar salgsrekorden på juleutstillinga, sier Kamsøy.

Nye veier

En av kunstnerne, Lena Bergstad, har gått nye veier i sin kunst.

– Hun var publikumsfavoritten for to år siden. Som selverklært ateist stiller hun i år med skulpturer med vinger - kanskje engler, sier Kamsøy.

– De kommer nok. Er nok klar til fredag, sier hun med en anstrengt latter.

Ingen pris

For første gang på flere år blir det denne gang ikke utdeling av Per Spilling-pris.

– Det er trist, men det var ikke mer midler igjen, til å dele ut prisen, sier Kamsøy om prisen som er delt ut i fem år.

På fredagens åpning skal Per Kay Prytz bidra med det musikalske. Han har med både musikere og kor. Det blir som vanlig folksomt.

Juleutstillinga henger oppe til 18. desember.