Harstad har opp gjennom årene sendt mange kunstneriske talenter ut i den store verden, og noen ender opp blant de fremste kunstnere i landet.

Av og til svinger de innom hjembyen og lar oss få oppleve hvorfor de har gjort seg fortjent til nasjonal anerkjennelse.

Onsdag kveld kunne kulturhuset endelig invitere til kabaret med Ingvild Holte Bygdnes. Forestillingen har vært på trappene siden 2015, men er blitt utsatt fordi Bygdnes’ karriere har skutt fart det siste året.

Veien opp og fram

Til denne forestillingen har Holthe Bygdnes plukket egne favoritter fra teater- og musikalverdenen, men også skrevet egne tekster om sin egen oppvekst og forholdet til byen. Heseblesende ankommer hun scenen mens hun framfører monologen som fikk henne gjennom det usannsynlig trange nåløyet det er å komme inn på Statens Teaterhøgskole.

Rett etterpå viser hun hvordan hun IKKE kom inn året før, til stor munterhet blant publikum.

Foto: Inga Helene Juul

Ingvild tar oss med på sin reise fra de aller første dansetrinnene på kulturskolen, via interrail med forviklinger, til stormende forelskelse i avstandsforelskelsen på videregående. Innimellom krydres forestillingen med nordnorske sanger og musikalnumre, fra Cabaret, som hun skal spille hovedrollen i på nyåret, til Chicago og Moulin Rouge.

Det siste ble en fornøyelig affære i samsang med kapellmester Johannes Winter Farstad og dansere fra Harstad kulturskole. Overgangen mellom egne tekster og musikalnumre er sømløs, og jeg tar meg stadig i å imponeres hvor helstøpt Bygdnes er på scenen.

Magisk følelse

Bygdnes viser at hun ikke har glemt danseferdighetene fra barndommen, og i et av numrene tar hun i bruk mer enn bare scenen sammen med de unge danserne. Når sceneteppet glir til side og åpenbarer Storsalen i all sin prakt, kjenner selv jeg, som har gått ut i rampelyset der langt flere ganger enn en gjennomsnittsharstadværing, hvilken magisk opplevelse det er å stå på den scenen.

Foto: Inga Helene Juul

Ikke før vi er kommet oss over den opplevelsen, rystes vi solid.  Sammen med lokale teatervenner framførte Bygdnes utdrag fra Henrik Ibsens «En Folkefiende».

Med tirsdagens sjokkerende valgresultat fra presidentvalget i USA fremst på netthinna, blir tekstens fokus på hva demokrati er, skremmende aktuelt.

Til slutt tas vi med på en poetisk reise med hurtigruta fra Tromsø til Harstad nattestid, hvor Ingvild Holthe Bygdnes beskriver med stor kjærlighet byen hun har reist fra, og som hun gjerne kommer tilbake til. Stående applaus var selvsagt og vel fortjent. Med fradrag for blind lokalpatriotisme når terningen skal kastes, havner den allikevel på topp. Dette var solid, Ingvild!

PS. Gikk du glipp av forestillingen har du siste sjanse til å se Min kabarét også torsdag kveld.

Foto: Inga Helene Juul

Foto: Inga Helene Juul