Over fire dager kunne besøkende oppleve en unik kombinasjon av anerkjente narrative filmer og dokumentarer, videokunst, seminarer, debatt, kurs, skulpturer og installasjoner under Arctic Moving Image & Film Festival. Og festivalen ble til en suksess. Hokland solgte nemlig 2000 billetter.

– Jeg hadde ikke forventet at vi skulle selge så mange billetter. Det forteller at det er et behov for å se film i Harstad, og for å samle seg rundt gode opplevelser. Det er helt fantastisk, sier Helene Hokland.

Stort program

En titt i programmet viser 21 spillefilmer og dokumentarer, 42 kortfilmer, ett kunstverk, ett kunstfilmprosjekt, ett utendørs kunstperformance, to paneldiskusjoner, ett tredagers seminar, flere Q & A’s, og et filmverksted for ungdom, samt kunstverksted for barn.

Flere av spillefilmene og dokumentarene ble i tillegg presentert av regissørene i innledninger til filmene.

– Læringskurven har vært bratt. Jeg har erfaring fra en del andre festivaler, i tillegg til at jeg har drevet Kinomatisk, men dette er første gang jeg leder en festival helt alene.

- Aldri har jeg vært involvert i en filmfestival heller, og derfor har det vært mye arbeid og mange hektiske dager, sier hun.

Anerkjente regissører

Noen av dem som kom var kunstnerne Knut Åsdam og Britt Hatzius, filmviter Scott MacKenzie, kurator og skribent Marit Paasche, Hanne Hammer Stien og Christina Demetriou, regissørene Knut Andersen og Knut Erik Jensen, filmskaperne Vibeke Heide og Marcus Romer, verkstedleder og skribent Ed Webb-Ingall og de visuelle antropologene Britt Kramvig og Brigt Dale.

– Å hente inn regissører av filmer, fra Norge eller fra utlandet, var ikke vanskelig. At jeg ville arrangere en filmfestival i Harstad ble møtt med stor glede, og nesten alle jeg spurte stilte opp, selv anerkjente og travle regissører.

- Det er selvfølgelig noen som var opptatt, men det er jo en imponerende rekke med regissører som har kommet til Harstad. Det har hjulpet meg med å holde motivasjonen oppe, sier hun.

Nervøs

Hokland innrømmer at hun har lenge vært nervøs.

– Man frykter for at det skal mislykkes, eller at noe skal gå galt. Spesielt på grunn av det er første gang det blir arrangert, sier hun.

Men mislykkes gjorde hun altså aldeles ikke. 2000 solgte billetter første år er ikke dårlig.

– Jeg har ikke klart å ta innover meg hvor bra det har gått, og at det er over. Tilbakemeldingene har vært fantastisk, og alt har gått så bra.

- Dette er det største jeg har gjort i hele livet mitt, sier hun.

Filmfestivalen vil bli arrangert på nytt til neste år.

– Vi har ikke bestemt dato, men det blir på rundt den samme tiden som i år, sier Hokland.