Harstad: Det var den svenske filmen «Den allvarsamma leken» av regissør og skuespiller Pernille August som fikk æren av å åpne filmfestivalen.

Det vil si; egentlig var det musikkvideoen til Sigrun Loe Sparboes låt «De som frosten tok» som var aller først filminnslag ut, etter at hun selv hadde fremført låta akustisk.

Før det hadde den sørafrikanske tromsøbosatte kunstneren Georgia Munnik gjennomført sitt kunstprosjekt ute i sentrum av Harstad.

Interaktivt

Her kan publikum ta del i verket «du mah heures pah maj». Det er satt sammen av ulike medier og fremstår som en performance publikum kan ta del i. Det gjennomføres fredag og lørdag kveld også.

Over 120 personer hadde funnet veien til åpningen, noe festivalsjef Helene Hokland var storfornøyd med.

– Det er fantastisk å se folk flokke til noe man har jobbet så lenge med, sier hun til Harstad Tidende.

I kinofoajeen var det summende stemning for filmen, der det for dennehelga er søkt om skjenkebevilling, slik at publikum kan ta med seg noe å drikke inn i salen.

–Det er en videreføring av Kinomatisk-konseptet, sier Hokland.

Skryt

Tidligere på kvelden ble det holdt en kort mottakelse, der hun fikk lovord og skryt fra samarbeidspartnere, blant annet Innovasjon Norge, som er inne med ganske mye penger i prosjektet.

– Vi ser at hun har jobbet hardt med denne festivalen, og hun har lagt et godt grunnlag for å lykkes, sa Knut Perander fra Innovasjon Norge.

– Harstad har potensialet for å huse en slik filmfestival. Byen har en rik kulturhistorie, og har flere filmfolk fra byen – og folket er smarte og velutdannede. Så dette bør gå bra. Programmet er også unikt. Det er vanskelig å kopiere Haugesund og Tromsø; man må lage noe spesielt. Og det har man klart her. Derfor er vi inne med såpass mye midler, sa Perander.

filmfestival: Over 120 personer var på åpningsfilmen torsdag kveld. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola