Veronica Melå i forlaget Utenfor Allfarvei har sammen med bokredaktør Christine Kristoffersen Hansen lett med lys og lykte etter nordnorske kvinnelige stemmer med meninger som tør og klarer å stå i midt i debatten.

Bokredaktør: Christine Kristoffersen Hansen. Foto: Ingun A. Mæhlum

Nummer seks

Torsdag kommer boka der 46 sterke kvinnelige stemmer fra nord har levert tekstene.

–Det er kronikker, debattinnlegg, meninger og tekster som i all hovedsak har vært publisert tidligere – men også noen nye, sier Melå.

Dette er sjette prosjektet hun står bak, etter starten i juni i fjor, da boka «Havet» kom ut.

Les mer: Havet - Et mestersykke av en bok.

Hederstegn

Melå sier at tittelen på boka spiller på det faktum at ordet kvinnfolk brukes i så mange sammenhenger – både som hedersbenevnelse og skjellsord.

pakker ut: Tirsdag ankom siste bokutgivelse til Veronica Melås forlag, Utenfor allfarvei. Torsdag er det ute. Foto: Øivind Arvola

– Mange av disse kvinnene er ofte i søkelyset gjennom aviskronikker og blogginnlegg. Men til forskjell fra menn, blir de også bedømt ut fra måten de skriver på – og utseende. De blir oftere kappet hodet av for sine meninger enn menn. Så dette er vår måte å rette blikket på hva som egentlig bli sagt. Derfor er denne boka viktig, sier Melå.

Og hun har mer på lager.

– Det skrives og menes mye, og det meste går kanskje hus forbi, hvis man ikke leser aviser fra andre regioner eller ikke kjenner til alle blogger og nettsider, sier hun, og vektlegger at gjennom denne boka blir man kjent med kvinnene som ofte står i debatten – og man blir kjent med problemstillinger utenfor sin egen geografiske boble - som disse kvinnene tar opp.

Inspirasjon

Melå håper boka kan føre til at flere leser kronikker og meningsstoff.

– Det er mange flere kvinnelige stemmer enn vårt utvalg, men vi har vektlagt geografi, bredde og aktualitet, der vi har tatt fram det som har vært skrevet det siste året.

Det vanskeligste har vært å finne kvinnestemmer med annen kulturell bakgrunn. Og stemmer fra den politiske høyresiden.

– Det har vært øyeblikk der vi har fryktet at det dette skal bli stemplet som et feminist-sosialistisk prosjekt, men det er det virkelig ikke. Det er en stor bredde i tekstene; fra politikk, næringsliv, kultur, teknologi og så videre. Men jeg håper at vi med denne boka kan inspirere flere til å skrive.

Harstadstemmer

Gerd Kristiansen
Ragni Løkholm Ramberg
Silje Ask Lundberg
Camilla Fors
Elisabeth Aspaker
Maria Utsi
Marthe Valle

I boka er det flere stemmer fra Harstad. Camilla Fors, Maria Utsi, Gerd Kristiansen, Elisabeth Aspaker, Marthe Valle, Ragni Løkholm Ramberg og Silje Ask Lundberg er blant bidragsyterne.

Flere prosjekter

Melå er åpen for at det kan komme flere slike utgivelser.

– En slik bok har en relativt kort levetid, så det kan hende det kommer flere. Men jeg har ingen umiddelbare planer.

Hun har derimot planer om andre utgivelser.

  • Nylig kom det en norsk utgave av fargeleggingsboka til harstadtegneren David van der Poel.

  • Forlaget fikk også nylig støtte fra Fritt Ord til bokprosjektet «Ytterpunktene»; om bipolare lidelser. Der er fotografen Therese Bjørnsen Kirkesæther fra Kvæfjord/Lofoten sentral. – I bokprosjektet vil Kirkesæther sammen med Utenfor Allfarvei Forlag møte og intervjue flere mennesker, slik at hun sammen med dem kan vise ulike sider av hvordan livet er, både før og etter diagnostisering og behandling, sier Melå.

  • I tillegg jobber Anne Semb fra Kvæfjord med en nordnorsk barnesangbok og plate ut som skal ut på forlaget mot sommeren.

Les mer: Anne Semb fikk kulturprisen