En prosjektgruppe bestående av rektor for Harstad skole, leder for bygg og eiendom og kommunens kulturkonsulent skal sammen komme frem til prosessen rundt anskaffelsen av kunsten for 3 millioner kroner som skal pryde den nye Harstad skole. Neste måned vil rektor Vidar Larsen kalle inn til møte.

– Vi vil diskutere hva vi skal gjøre videre. Mange muligheter ligger åpen, ingenting er bestemt og vi må se på hva som er gjort på skoler andre steder i Norge, sier Larsen.

– Både ansatte, elever og foresatte vil bli forespurt i prosessene som skal foregå. Det er viktig å få mange innspill, for dette er noe som skal prege skolemiljøet i mange år framover.

Viss kvalitet

Hvor kunsten skal komme fra er ennå usikkert, men Larsen utelukker ingenting.

– Anbud-prinsippet er aktuelt. Noen skoler har gått direkte til innkjøp av bilder og maleri av lokale og regionale kunstnere, sier han, og legger til lokalt vil kunsten komme fra Sør-Troms eller nordre Nordland, mens regionalt kan det strekke seg over hele landsdelen.

– Samtidig skal det være en viss kvalitet, og da må vi innhente noen som har større kunnskap om kvalitet. For oss i den gruppa som skal jobbe med dette, så blir det viktig å ha med elever, foreldre, ansatte og knytte til oss fagkompetanse på kunstområde fra for eksempel høgskoler og universitet.

Elevene kan bidra

På kontoret har rektoren også ti-tolv bilder som har blitt tatt vare på under byggeprosessen. Kunsten skal få sin plass på den nye byskolen når den står ferdig i 2018.

Rektoren kan heller ikke utelukker at deler av midlene vil gå til kunst på skolens uteområde, for eksempel skulpturer.

– Når det gjelder elevenes bidrag kan det være aktuelt å la dem lage noe av kunsten, for eksempel i kombinasjon med at vi innhenter faglig kompetanse fra kunstnere.

– Kunst inspirerer

Han mener kunst på mange måter er viktig å få inn på en barneskole.

– Kunst inspirerer, er fint å se på og utvikler kreative evner. Sistnevnte vet vi skaper nye gründere. Kunst kan gi nye tanker, og det kan være med å inspirere i fremtidige jobber, sier Larsen.

– Hva synes du om debatten i kjølvann av tildelingen av midler til kunst på nye Harstad skole?

– Når noen foreslår noe nytt og spenstig som skal være med å skape glød, entusiasme og optimisme, så er det alltid noen som prøver å være negativ til det. Jeg synes det er positivt at kunst kommer inn i offentlige bygg, ikke minst i kommunale bygg som det ikke har vært tradisjon for, sier Larsen, og fortsetter:

– Når man kommer med noe nytt er det viktig å framsnakke det positive som skjer i Harstad. La oss fortsette med det.