Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans deler årlig ut en kritikerpris for teater, én for musikk og én for dans. Hver av prisene hedrer en fremragende kunstnerisk prestasjon, kåret av landets samlede kritikerstand.

Torsdag ble dansekritikerprisen 2015/2016 delt ut på Litteraturhuset i Oslo. Hege Haagenrud og Kate Pendry for «The rest is Silence» var nominert til prisen, samt Nasjonalballetten UNG for «Departures, We Are Special, Evening Songs» og «Picture Perfect». Grytøyværingen Sigurd Johan Heide og Kartellet var også blant de tre nominerte for «Doppler», som hadde urpremiere ved Nordland musikkfestuke. Sistnevnte endte opp som vinner.

– Setter agenda

Heide forteller at han har visst en stund allerede at prisen gikk i hans favør.

Han forteller at prisen betyr mye. At Doppler er det mest spennnende innenfor dansekunst det siste året er en bekreftelse på at forestillingen er på sporet av noe universelt, mener Heide.

– Vi holder på stort sett i nord. Det er viktig å bli fremhevet på denne måten, og vise at man kan være med å sette agenda innenfor dansekunst, sier han, og fortsetter:

– Denne forestillingen er ikke noe man kan lage i London eller Singapore for dette er nordnorsk musikk og bevegelser. Det er godt å vite at estetikken og menneskeligheten i nord er noe som er universelt og settes pris på.

Jurybegrunnelse

Årets kritikerprisvinner i dans har vist en særlig teft for fruktbar eksperimentering med rommet og møtet med publikum, mener juryen.

– Har vilje og evne

Videre står det i begrunnelsen:

– Evnen til å veve publikum inn i kunsten kommer fra en klar kilde hos årets vinner. Det er som folkekunstner denne koreografen fikk Statens arbeidsstipend i 2015, og det er den norske folkedanskulturen som er fundamentet i hans kunstnerskap. Her finner vi ett av de tidstypiske trekkene hos årets prismottaker: Han har, som flere i vår tid, vilje og evne til å arbeide med tradisjonsfundert dans – i vinnerens tilfelle gjøres det på en genuint nyskapende måte.

Skoleturné

Sigurd Johan Heide sa følgende da nominasjonen ble kjent tidligere i år.

– Det er sunt for verden å se at hoppetau og gjemsel fungerer på en scene. Voksne må leke mer - det er mine ord for dagen, sa Heide.

Det mener han fortsatt. I oktober skal han sammen med Kartellet på turné rundt til ungdomsskoler og videregående skoler i Troms med forestillingene «Anføttes» og «Doppler».

– Vi prøver å få folk til å bli mer lekne. Man burde ikke være redd for å prøve litt.

DANS: Dansekunstner Sigurd Johan Heide fra Grytøya. Foto: Pressefoto