Denne gangen er det Kulturrådet som har tildelt 1,5 millioner kroner til prosjektet i regi av Harstad Skipsindustri, som eier det fredede bygget sør i sentrum.

2,5 offentlige millioner

I april bevilget styret i Norsk kulturminnefond en million kroner til istandsettingen bygget.

Pengene fra Kulturrådet er gitt til rehabilitering og tilpasning av bygget til en flerbruksarena for både kulturnæring, kunstnere og aktører i det profesjonelle kunstfeltet og det frivillige kulturlivet i byen.

Fornyelse: Slik kan den nye kulturscenen på Kaarbøtomta, ved dokka se ut, med inngang fra Fjorgata, når det gamle støperiet er pusset opp. Ill: Aida Pedersen/A3 Arkitektkontor

– Denne tildelingen er sammen med tildelingen fra Norsk kulturminnefond både en anerkjennelse til prosjektet og en oppmuntring i arbeidet med å fullføre de totale kostnader som er beregnet til rundt 12 millioner, sier Ola Karlsen, direktør for Harstad Skipsindustri, som eier både bygget og verftet rett ved siden.

Selskapet han leder har selv bevilget 1.2 millioner til prosjektet i form av tomt, bygg og innledende midler til prosjektleder, arkitekter og lignende.

Festspillene

Karlsen håper tildelingen fra Kulturrådet blir hovedgrunnlaget for en realisering av prosjektet.

revet: Ola Karlsen foran byggene som nå er revet. I bakgrunnen er støperiet, som skal bevares og opprustes til en scene. Foto: Øivind Arvola

– Vi går nå i gang med å søke fullfinansiering via andre offentlige kanaler og en del private muligheter. Målet er at Støperiet skal kunne åpnes til Festspillene 2017.

Strategisk

Det har vært jobbet godt og strategisk for å sikre seg støtte i Kulturrådet. I så måte har båndene til Festspillene vært sterke. Ikke nok med at Festspillene brukte Støperiet i sommer til en av forestillingene (Stat og Ekstase - les anmeldelsen), men festspilldirektør Maria Utsi er rådsmedlem i Kulturrådet og er også leder for faglig utvalg for Rom for kunst og tverrfaglige tiltak.

I tillegg vandret praktisk talt hele Kulturrådet gjennom verftsområdet og forbi et flott lyssatt støperi i november, da Kulturrådet hadde sin 50-årsfeiring i Harstad. Det var lagt til Harstad fordi Festspillene var et av de første tiltakene som fikk offentlig støtte. Og den store festmiddagen i november foregikk i Harstad Skipsindustris lokaler - i den gamle «brunosten».

Driftsform

I tillegg til ferdigstilling av lokalet, ser Karlsen og prosjektleder Lars Andre Uttakleiv etter en god driftsform.

– Vi har en diskusjon med blant annet Harstad kommune om hvordan vi skal drive dette. Det kan bli et eget aksjeselskap eller andre driftsformer. Vi er ikke helt i mål, men jeg tror vi finner en god løsning.