Harstad: Harstad kulturskole har et bredt utvalg av opplæring innen dans, musikk og visuell kunst. Denne uken var det oppstart på de fleste tilbudene, og en opptelling viser at det er enda plasser på mange av tilbudene.

570 elever

– Ja, vi tar gjerne imot flere elever. Vi er nå rundt 570 elever, men skulle gjerne vært opp mot 700, sier avdelingsleder ved Harstad kulturskole, Linda Liljevangen.

På sitt meste har kulturskolen hatt 800 elever, men det var for mange.

– Da var det veldig store dansepartier. Det har vi nå justert, sier Liljevangen.

Venter på oppstart

Enkelte av tilbudene venter på at mange nok skal melde seg på, før man starter opp.

Musikkverksted for barn mellom 2–4 år har foreløpig ikke nok påmeldte, og Musikkfabrikken, et gruppetilbud for barn i 5–6 årsalderen venter på at nok barn skal være påmeldt.

–Jeg vet ikke om det er vi som er for dårlig å markedsføre tilbudene, eller om foreldre rett og slett ikke er interessert i slike tilbud, sier Liljevangen.

Nytt tilbud

SNØHVIT OG DE 7 DVERGENE: Ble spilt av eveler fra Harstad Kulturskole i hegen i Harstad Kulturhus. Alle Foto: Steve Nilsen

Det klart største tilbudet er innen dans, og det utvides fra i år.

– Vi utvider tilbudet på dans – her får nå også voksne tilbud om undervisning i jazz, enten på nybegynner eller viderekomment nivå. Lærer er Maria Henriette Nygård.

Teater

Teatertilbudet utvides også. Fra i år er det tre grupper som får undervisning, og den nye gruppa er barn mellom 6–8 år.

– Dette er en introduksjon til teaterfaget gjennom dramatiseringer og teaterlek. Vi tar utgangspunkt i kjente historier og gjør flere små visninger gjennom året. Hovedmålet med tilbudet er å få på plass noen av de viktigste grunnsteinene i teaterarbeid: Samarbeid, fantasi og innlevelse i roller, sier teater/dramalærer Hedda Nilsen.

Visuell kunst

Den største endringen av tilbudet, er innen visuell kunst.

Her flyttes undervisningen til Harstad kunstforening sitt lokale i Tore Hunds gate.

– Nytt av året, i tillegg til lokalene, er at gruppene skal undervises av syv lærere/kunstnere, og ikke én fast lærer slik det har vært tidligere, sier Liljevangen.

Lærerne er inne i perioder mens det undervises i de teknikkene som de behersker. Tilbudet går nå under navnet visuell kunst, og det er enda ledige plasser for barn fra 12 år og opp.

Lokale krefter

Kulturskolen benyttet anledningen til å endre på tilbudet, da den faste læreren, Lena Bergstad, fikk annen jobb som ikke lot seg kombinere med en prosentstilling hos kulturskolen. Men hun er fortsatt med, og er faglig ansvarlig for tilbudet. Hun kommer til å undervise i keramikk og tegneserie.

– I tillegg kommer Janne Juvi Rasmussen til å undervise i grafikk, Berit Knatterud Høvdee i akvarellmaling, Antonio Torres Garciaa underviser tegning og maling, Merete Kamsøyy lager buttons, Dora Galveiaa har kurs i smykkekunst og redesign og Kåre Solheim har fargelære og maling til musikk, sier Liljevangen, og legger til at hun tror dette blir veldig bra

–Visuell kunst er tross alt en stor sekkebetegnelse på veldig mange ulike kunstuttrykk, så at elevene får lære så mye forskjellig vil bli en stor styrke.

Ledige instrumentplasser

På instrumenter er det også mange ledige plasser. Det er kun piano og gitar det er lange ventelister. På de andre instrument-tilbudene tar man inn elever ganske raskt, sier hun.

SNØHVIT OG DE 7 DVERGENE: Ble spilt av eveler fra Harstad Kulturskole i hegen i Harstad Kulturhus. Alle foto: Steve Nilsen SNØHVIT: Dans er klart største tilbud ved kulturskolen. Nå utvides tilbudet også til voksne. Foto: Steve Nilsen Foto: Steve Nilsen