TILBAKE: Kim Karlsen, Stig Andreassen, Trond Nyrud, Ketil Stokkan og Sverri Dahl før lørdagens konsert under Bakgården. Foto: Lars Richard Olsen

I 2015 overtales Zoo til å komme tilbake på scenen etter en pause på åtte år. Under Rock på Torget i juni i Bodø i fjor står bandet på scenen med høye skuldre. De har bare fått øvd én dag.

– Erfaringene gjorde at vi kom til Harstad med ærefrykt. I Bodø var det merkbart at vi bare hadde øvd én dag. Låtene våre høres kanskje enkle ut, men det finnes flere C-momenter og noen flikk flakker vi var rustne på. Zoo var kjent for å være teknisk gode, og det ville vi at skulle være på plass denne gangen, sier Ketil Stokkan.

Lørdag sto de på scenen under Bakgården som headliner. Folk går amok. Nå venter flere konserter for bandet i tiden som kommer.

Musikken lever

Zoos låter har nå blitt sunget i rundt 40 år. Nå vil de at enda flere skal få sjansen til å oppleve sanger som «Evig ung», «Vent, ikkje legg på» og de andre som publikum kunne like godt som bandet i Bakgården.

– Det er nok et potensial som vi ikke har utnyttet. Folk som var nesten like store som oss har gjort et levebrød av å forlenge karrieren sin. Det har ikke vi gjort i like stor grad. Jeg håper det vi leverer nå er godt nok slik at vi kan gjøre flere jobber, sier Sverri Dahl.

Musikken vil uansett overleve bandmedlemmene, sier Trond Nyrud.

– Det er nå flere generasjoner blant vårt publikum. Nå er også barna til dem som kjøpte plater og kassetter med, sier han.

Ketil Stokkan sier at musikken nå på mange måter tilhører publikum.

– Det er bare å høre på publikum når vi stopper å spille og publikum fortsetter å synge.

Ærefrykt

Stig Andreassen kom inn i bandet i 2004 da han gikk fra lydbordet til scenen etter at Erling Andersen takket for seg.

Når han står på scenen er det ikke fokus på noe annet enn musikken.

– Det er av respekt for publikum og et 40 år gammelt konsept. Det er fantastisk å få være med på, for jeg fikk bandet inn med morsmelka. Jeg husker at vi hørte bandet øve i fjøset i Stokmarknes. Andersen var en fremragende bassist og musiker, så det å begynne i bandet var som å hoppe etter Wirkola, sier han.

Andersen virker gira på å gjøre mer med Zoo. Bandet virker forsiktige med å love for mye, men de har booket flere opptredener i 2016.

Hva som skjer videre er usikkert.

– Vi må se hvordan det går på Bakgården og de andre konsertene. Så er det også et spørsmål om det finnes en plass i markedet for oss. Vi vil ikke spille for 14-18-åringer, sier Stokkan.

– Kan det bli en ny plate også?

– Vi har ikke tenkt så mye på det. Da vi ga ut plater snappet vi opp alt som var i tiden og lagde vår egen greie. Jeg tror ikke at vi i 50- og 60-årene skal gjøre det på nytt, men kanskje tar jeg feil, sier Stokkan.

ROMDRAKTER: Zoo kom ut i full uniform til konserten i Bakgården lørdag. Foto: Øivind Arvola Foto: Oivind Arvola