Det blir norgespremière på filmprosjektet ” Blind Cinema” under Arctic Moving Image & Film Festival.

Prosjektet har blitt svært populært på filmfestivaler internasjonalt, og forestillingen i Harstad blir en norgespremière til eksklusive 60 publikummere 28. oktober, sier kvinnen bak festivalen, Helene Hokland.

Jakter skoleklasse

Nå jakter hun en skoleklasse som kan være med på prosjektet.

– Vi ser etter en 5. klasse med lærer i Harstad eller omegn til å være med på kunstprosjektet. Basert på metoden for audiobeskrivelse, er ’Blind Cinema ” en opplevelse hvor det å se en film blir en felles investering: En øvelse i samarbeid og kreativitet mellom seende barn og voksne med bind for øynene, sier Hokland.

Verksted

Opplegget er slik at skoleklassen gjennomgår et tre timers verksted dagen før i løpet av skoletiden, og så er med på forestillingen i kinoen tidlig kveld dagen etter.

– Verkstedet ledes av den tyske kunstneren Britt Hatzius, og en norsk assistent. Kunstneren setter barna inn i hvordan det er å være uten synssansen, og hva det betyr å ”lage bilder i andres sinn” med ord, sier Hokland.

Workshopen vil inneholde øvelser i bildebeskrivelse, både stillbilder og videoklipp, og fungere som en mini-trening for forestillingen.

– Så er barna i skoleklassen med i en forestilling for et betalende publikum dagen etter. Publikum kommer inn i kinosalen, ser første halvdel av en film, får bind for øynene, og barna blir ledet inn i salen og hvisker til publikum hva som skjer på filmen.

Prosjektet er beskrevet som unikt og spennende av anmeldere og journalister som har vært i kinosalen med bind foran øynene.

Seminarer

I tillegg til filmene, som blir offentliggjort en måneds tid før festivalen, skal det være en seminarrekke for barn, ungdom og voksne i løpet av festivalen.

Voksne

Workshopen for voksne vil bli ledet av britiske Ed Webb-Ingall, en erfaren filmskaper og programleder. Han inviterer til refleksjon over spesielt kunstfilmdelen av festivalen. – Webb-Ingall har ledet lignende workshops på internasjonale filmfestivaler. Det blir en tredagers workshop, der medlemmene møtes et par timer hver dag fredag 28., lørdag 29. og søndag 30. for å diskutere og reflektere over utvalgte filmer i programmet, samt relevante tema og problemstillinger innen kunstfilm, sier Hokland, som inviterer spesielt aktører innen film og bevegelige bilder, for eksempel studenter, skribenter, kuratorer, kunstnere og filmskapere.

Barn og ungdom

Workshop for ungdom blir et filmverksted på lørdag dagtid, ledet av filmveksthuset Tvibit fra Tromsø.

– Ungdommene lærer å lage film, og filmene som lages under verkstedet vises på søndag formiddag som del av festivalprogrammet, sier Hokland.

Workshop for barn vil bli i regi av det populære tilbudet Doras Kunstkoffert.

I tillegg blir det videokunst. Kunsthistoriker Hanne Hammer Stien kuraterer en ny utendørs videoinstallasjon av Georgia Munnik og et videoprogram med Knut Åsdam.

– Åsdam er en norsk kunstner som arbeider med film, video, fotografi, tekst, lyd og arkitektur. Livet i dagens urbane samfunn er et tilbakevendende tema i hans kunst, sier Hokland.

Helene Hokland