Torsdag: Da festivalgeneral Jan Santocono og prosjektmedarbeider for Bakgården, Børge Hoseth, tok kontakt med DumDum Boys i 2015 om det var aktuelt å komme tilbake til Harstad, ble de smått overrasket over at DumDum Boys selv husket konserten og ønsket å komme tilbake. Det var i 2012 at DumDum Boys møtte et syngeglad publikum i Harstad, da de var på Bakgården for første gang.

Klassikere

Forrige gang guttene var i Harstad hadde de nettopp gitt ut det ferske albumet Ti Liv, og sparket da i gang konserten med den like ferske låten «Et kort rødt kjørt» fra samme album. Ti liv gikk rett til topps på VG-lista, noe alle de tre foregående platene fra bandet også hadde gjort. Deretter kom en rekke låter som er meislet som norske klassikere i all evighet. Klassikerne kommer også når DumDum Boys inntar Bakgården torsdag klokken 21.30.

Bandet, som i dag regnes som en av de fire store norske rockebandene, startet så vidt å spille i 1978 under navnet Wannskrækk. Torsdag er det Per Øivind Houm, Kjartan Kristiansen, Aslak Dørum og Sola Jonsen som besøker Bakgården, men da DumDumBoys debuterte i 1986 med singelen Sorgenfri og fikk platekontrakt med CBS, var det Per Iveland som spilte bass. Han ble senere – som kjent – byttet ut med bassist og låtskriver Aslak Dørum.

Radiovennlig

DumDum Boys gav ut sitt første album, Blodig Alvor (NaNaNaNa), i 1988, og har etter det gitt ut 10 studioalbum og to livealbum. Splitter Pine, Slave, Enhjørning, Slave, Stjernesludd, Tyven tyven, En vill en og Tynn Tråd er bare noen av låtene som har gått sin seiersgang på radio og blant kassett- og CD-salget.

DumDumBoys på scenen

22 år etter at DumDumBoys gav ut sitt første live-album, og 28 år etter sitt første studioalbum, er det lett å tvile på om bandet virkelig klarer å være like utstrålende, engasjerte og intense som da de startet artistkarrieren. Men da Harstad Tidendes anmelder var på DumDumBoys-konserten i 2012 var han overbevist. «Fyrverkeriet etterpå ble nesten overflødig. DumDum Boys er et fyrverkeri i seg selv», og «Gutta i bandet stråler gir sitt ytterste» skrev han og gav konserten full pott. For er det noe som kjennetegnet DumDum Boys, er det at de er rå live. Og nettopp derfor kan Harstad-innbyggerne glede seg til at linjen «Store høvding, skvise litt hardere» blir sunget ut over høyttalerne.