Lørdag: Spilleglede, folkelig og original musikk. Ratapakk skal vise Harstad og Bakgården 2016 at de har noe helt nytt å tilby med sin dynamiske og lekne stil.

– Det skal bli en ære å få muligheten til å spille på Bakgården, og vi er stolte av at vi har greid å sette vår lille musikalske rølp på kartet i Harstad i hvert fall, erklærer den originale Ratapakk duoen Per Hartvigsen og Egil Einarsen fornøyd.

Nordnorske røtter

Ratapakk er ikke hvilket som helst band. Musikalsk så strever de for å beholde sine nordnorske røtter godt plantet i jorda, og de både synger og skriver med nordnorsk dialekt. I dag består Ratapakk av den originale duoen Hartvigsen og Einarsen i tillegg til Ivar Leite, Øystein Drøsshaug, Per Ove Kjærem, Per Martin Grenlund, Mariell Aronsen og Marie Elise Salen Aune.

– En av de tingene vi har fokusert mye på er å prøve å bevare den nordnorske dialekten. Spesielt har vi prøvd å ta i bruk gamle ord og uttrykk som du hører mindre og mindre, forteller Hartvigsen før Einarsen legger til:

– Ta navnet vårt for eksempel. Ratapakk som betyr ramp eller rølpere, blir lite brukt i dagligspråket i dag.

Nord-Irske aner

Mye av inspirasjonen til musikken henter bandet fra vår øldrikkende og folkrock-elskende nabo på andre siden av Nordsjøen og England. Hører du nøye etter så hører du kanskje visse likheter mellom Ratapakk og legendariske Waterboys fra Irland og Storbritannia. Bandet liker å eksperimentere, og har brukt mange ulike instrumenter som mandolin, fløyter og munnspill til stor suksess.

– Vi har en veldig dynamisk stil, og det å prøve nye ting på tvers av forskjellige stilarter innen musikken er veldig spennende. Det ender som oftest opp med spennende og originale låter, forteller Einarsen.

Steget opp

Bandet har til nå spilt på lokale puber i tillegg til en bluesfestival i Kjøpsvik hvor de imponerte både publikum og festivalledelsen med deres varierte og fengende stil. Med denne erfaringen i bakhånd er de nå klare til å vise hva de er gode for når de er første band ut på lørdag. Da går de også ut på scenen med noen av deres største barndomsidoler.

– Vi må jo innrømme at vi synes det er fantastisk gøy å få lov til å dele scene med Slade, som vi hørte mye på som ung. Hadde noen fortalt meg at jeg hadde kommet til å stå på samme scene som dem en dag så hadde jeg ikke trodd det. Heldigvis så har vi et veldig avslappa forhold til det så dette blir artig, smiler Hartvigsen.