Evenes: Herregud; jeg ble så gira, sier Inna Marja Amundsen (11). Hun hopper og spretter rundt etter konserten til bandet hun spiller i, The Troublemakers. For første gang på mange år er det et lokalt band på Markomeannu, og bandet fikk æren av å starte sceneprogrammet fredag kveld.

Fineste sceneområdet

Det var godt med folk på benkene på det som må være regionens – og kanskje et av landsdelens – fineste festivalområde – godt pyntet og rigget klar til en av de viktigste samiske festivalene i landet.

– Dette er noe av det artigste jeg har gjort, sier Amundsen.

– Folk danset og hoppet og det var fullt av liv, så dette var veldig gøy, sier hun, og synes det er stas at det igjen er lokale band på festivalen, og de er glade for at de får spille.

Iron Maiden og joik

Inna Marja og bandet hennes har øvingslokale på skolen, og holder konserter så ofte de kan. De blander mellom å covre samiske og engelske sanger.

– Vi lar oss inspirere av låter vi ellers hører på, sier Even Østland (13), Sander Røberg (15) og Magnus Svarstad Grøttem (13). De lar det godt skinne gjennom at Iron Maiden er blant favorittene, og hadde låter fra både jernjomfruen og Deep Purple på repertoaret. Og de blander gjerne joik inn imellom.

Vært i alle år

Inna Marja har vært på festivalen i alle år hun kan huske.

– I og med at jeg er selv same, er det kult at de klare å lage en så bra samiske artister, til inspirasjon og glede for så mange, sier hun. Ekstra spesielt for henne er det at slekta var med på oppstarten av festivalen.

– Så vi har veldig varme følelser for festivalen.

Magiske Mortensson

Etter Troblemakers var sørsamiske Marja Mortensson på scenen – og igjen leverte hun en konsert der hennes magiske stemme bergtok. Senere på kvelden var også Elle Marja, Agy og Amoc på scenen.

publikum: Det var godt oppmøte allerede fra første konsert, da Troublemakers spilte. Foto: Photographer: Oivind Arvola