Som tidligere skal det bygges et teateramfi i Kjærfjordstua, og arrangørene regner også i år med at billettene til fredagens og lørdagens forestilling vil bli revet bort.

Kjerstad på Tjeldøya har verken skole eller butikk, men de kan by på en teateropplevelse midt i ferietida. I 2014 framførte Statsteateret forestillinga «1066 - Slaget ved Stamford Bridge», og i fjor sommer sto «1814 - En Western fra vidda» på programmet. Teaterinteresserte valfartet bygda, og alle forestillingene ble spilt for fulle hus.

Fast spillested

At dette skjer på Kjerstad, har selvfølgelig sammenheng med at dette er heimbygda til skuespiller Per Kjerstad. Det var Pers onkel, Karl Albert Kjerstad, som kom på idéen om å invitere Statsteateret til bygda. De to drøftet mulighetene for dette, og Per la det fram for de andre skuespillerne.

- De hadde imidlertid liten tro på at det kunne bli lønnsomt å spille teater i ei lita bygd som Kjerstad. Bare flyreisa nordover kom på 14.000 kroner, så svaret ble nei. Da tok jeg som leder i Kjærfjord Kultur- og Fritidsforening kontakt med Kjærfjord Båtforening, og vi ble enige om å garantere for reiseutgiftene. Kost og losji ville vi selvfølgelig ordne privat. Dermed fikk vi lokket teaterensemblet nordover, og de to forestillingene i bygdas kulturhus ble en kjempesuksess. Publikum fikk en stor teateropplevelse, og skuespillerne fikk oppleve storslått natur og ei trivelig bygd. Resultatet ble at Kjerstad nå har blitt fast spillested for dem, sier Karl Albert Kjerstad.

Syndens pøl

Slik pesenterer Statsteateret årets forestilling“1880 – Amerika”:

- Her blir publikum tatt med til syndens pøl Chicago og får følge en norsk utvandrerfamilie i krig for lutefisk, protestantisme og norske familieverdier. Familiens høye beskytter, den lett mafiøse Salomon, fører en hard kamp på alle fronter. Han ser sin datter Sara bli slukt av Amerika og ønsker å beskytte sin hardt prøvede familie mot vestens styggedom. I det som skulle bli Norges tredje største by målt i folketall, må Salomon ta drastiske grep for å holde amerikanere på avstand. En visjon begynner å ta form. En mulig framtid synes i det fjerne. Et eget samfunn midt i Chicago.

I forestillinga spiller Gard B. Eidsvold, Per Kjerstad, Cato Skimten og Kim Sørensen.

Manus er skrevet av regissør Yngve Sundvor i samarbeid med Statsteateret, og dramaturg er Per Kjerstads bror Morten Kjerstad.