Et fyldig og spennende program for den 17. Márkomeannu-festivalen har lenge vært klart, men fram mot åpninga på torsdag er det mange praktiske oppgaver som skal gjøres.

Både festivalleder Marita Kristin Eilertsen og produsent Susanne Amalie Langstrand-Andersen så ut til å ha kontroll på det meste foran årets samiske festival.

Trenger dugnadsfolk

Begge har vokst opp med denne feiringa av samisk språk og kultur, og skulle derfor ha de beste forutsetninger for å gi et par tusen festivaldeltakere en fin opplevelse.

– På dagens dugnad deltar folk som ikke er med i den faste staben, og vi får gjort en masse, blant annet reising av stor-lavvuen. Mandag kommer hele staben som teller 56 personer. Disse utgjør den harde kjerne i Márkomeannu. Men vi trenger dugnadsfolk, og håper at mange møter opp i neste uke for å hjelpe oss med de siste forberedelsene, for her er arbeidsoppgaver til alle. Når festivalen åpner på torsdag, trenger vi 150 frivillige, så det er bare å melde seg, sier festivalleder Marita.

Eierskapsfølelse

Susanne er fersk som produsent for festivalen, og hun har en drøm om at hele ETS skal få en eierskapsfølelse til Márkomeannu.

– Jeg håper at alle i regionen skal føle at sommeren ikke er komplett uten at de har vært oppe på Gállogieddi og hjulpet til med ett eller annet. Dette vil skape stolthet og en eierskapsfølelse til denne unike festivalen. Márkomeannu har vokst i omfang de siste årene, og i fjor satte vi deltakerrekord med 2900 deltakere. Vi synes at det er viktig å holde på den samiske profilen, og vi har lyst til å vise det beste av samisk kultur. Her kan festivaldeltakerne høre de kuleste konsertene og oppleve det beste som skjer på den samiske kunstscenen. I tillegg får de en sjelden mulighet til å handle duodji, for her finnes det ypperste av samisk kunsthåndverk. For mange begynner julegavehandelen på markedet vårt, sier Susanne.

Rekruttstaben

På lørdagens dugnad deltok også ungdom under 18 år.

De jobber i rekruttstaben til Márkomeannu, og mange av dem vil vi nok finne som framtidas festivalarrangører.

– Vi synes det er gøy å jobbe her, og vi har gleda oss til dette. Her er det nok av arbeidsoppgaver, og vi føler at det er bruk for oss. Vi går rundt og hjelper til der det trengs. Noen av oss maler skilt, mens andre hjelper til på kontoret med å lage artistpass, pressepass og matbonger. Det er artig å treffes her og få jobbe sammen med de som er eldre. Vi lærer mye som vi får bruk for når vi blir gamle nok til å jobbe som frivillige på Márkomeannu, sa de seks jentene som utgjorde rekruttstaben på lørdag.

MANGE HENDER: Det må mange hender til når stor-lavvuen skal reises. Foto: Per Jan Pedersen
JUSTERINGER: Her er jobben nesten gjort. Nå gjenstår bare noen små justeringer for å få åpninga på rett plass. Foto: Per Jan Pedersen