Det var ikke bare de mektige orgeltonene som fikk fram alvoret hos tilhørerne, men også vissheten om at den folkekjære og avholdte kantoren slutter i Skånland etter ni års tjeneste.

Maria har satt spor etter seg både som organist og som medmenneske, og mange har blitt glad i henne. En eldre dame fortalte at hun nesten ikke kunne tro at Maria skulle slutte som kantor i Skånland. – Det er veldig trist, og jeg har bedt til Gud om at hun må fortsette her.

Fine år

Men sjansen for at hun skal bli bønnhørt er liten, for da stillinga som kantor i Trondenes ble lyst ledig, var Maria en av søkerne.

– Jeg blir overrasket over å høre at noen kommer til å savne meg så mye, men jeg tror at det er positivt både for arbeidsgiver og arbeidstaker at man skifter beite i blant. De ni årene som kantor i Skånland har vært en veldig fin periode. Jeg liker å snakke med folk, og skånlendingene er positive og lette å få kontakt med. Til organiststillinga i Skånland hører også korene Astafjord kirkes barnekor og Skånland barnekor, og det er selvfølgelig vemodig å skulle forlate dem.

Høydepunkter

- Ellers har årene i Skånland betydd mye for meg. Restaureringen av orgelet i Skånland kirke ble avsluttet i 2013, og orgelinnvielsen med festgudstjeneste var ett av høydepunktene. Lunsjkonsertene, som i sommer er inne i sin åttende sesong, er et annet. Jeg har bare gode minner fra disse årene, og det er godt å ta med seg når jeg skal skifte jobb.

Nye utfordringer

For tida holder Maria på med et masterstudium i kirkemusikk, og hun ser fram til å få Trondenes kirke som sin nye arbeidsplass.

– Jeg er spent, og jeg gru-gleder meg til å jobbe i en middelalderkirke. Det blir sikkert mange nye utfordringer, og en av de spennende oppgavene er å overta som dirigent for Trondenes motettkor som har spesialisert seg på kirkemusikk.

Kler orgelet

Til torsdagens lunsjkonsert hadde Maria-Daniela Raasch satt sammen et repertoar med verker av komponistene Julius Reubke, Arne Dagsvik, Marcel Dupré og Franz List.

– Dette er ikke noen lystig sommermusikk, men komposisjoner som kler orgelet i Skånland kirke og den fantastiske akustikken i kirkerommet. Jeg har jobbet med dette i over ett år, og også spilt musikken i forbindelse med masterstudiet. Etter restaureringen passer orgelet og denne musikken som hånd i hanske.