Beviset finner vi i form av en 336-siders roman begått av Jan Ragnar Nymoen, ex. Gratangen og Harstad.

I boken møter vi Malte Moddy, nestleder for sikkerhetsavdelingen i Western Norwegian Oil, som rammes av en uforklarlig sykdom og begir seg slektsforskningen i vold. Han tar etter hvert en DNA-test, hvilket fører til at han blir innblandet i hendelser der en gammel skatt, med røtter tilbake til vikingtid, spiller hovedrollen.

Les også: Gjør spenning av DNA der vi intervjuer forfatteren

Bjarkøy og Gratangen

I mitt første møte med Malte Moddy, som har slektsrelasjoner til Bjarkøy og Gratangen, skal jeg innrømme at jeg fryktet et nytt bekjentskap med en middelmådig Harry Hole-kopi. Javel, er det noen likhetstrekk, men forfatteren klarer likevel å gjøre personen til sin egen, som det heter på Idol-språket.

Slektsforskning og DNA kan i utgangspunktet oppfattes som en tung materie, egnet for spesielt interesserte. Jan Ragnar Nymoen evner imidlertid å manøvrere i et farvann hvor det er betydelig risiko for å gå på grunn. På en lettfattelig og spennende måte klarer han å veve historien fra langt tilbake i tid sammen med en aktualitet knyttet til nåtid og Krim-krisen.

Sterkt kildearbeid

Ikke et øyeblikk står jeg i fare for å ramle av på grunn av handlingens kompleksitet.

Tvert imot blir jeg nysgjerrig på tematikken, som på ingen måte er science fiction. Det er høyst reelt, hvilket bekreftes av at forfatteren selv gjør seg til sannhetsvitne for såkalte Y-DNA-tester. Det er en styrke med tanke på kildearbeidet som legges for dagen.

Avslutningsvis vil jeg trekke fram bokens komposisjon. Her er en gjennomgående nerve, og ikke minst har den et tempo som gjør den vanskelig å legge bort. Og avslutningen: Den så jeg ikke komme, for å si det sånn.