For femte år på rad har Kvæfjord Kommune, Norges Musikkhøgskole og Festspillene i Nord-Norge samarbeidet om et unikt musikalsk prosjekt, hvor høgskolestudenter og beboere fra andre kulturer møtes til musikalsk utfoldelse. De tre første årene var det asylsøkere fra Borkenes mottak som deltok. Fra og med 2015 ble prosjektet rettet mot bosatte flyktninger i kommunen. Fire dager med intenst arbeid ble torsdag kveld avsluttet med gratis konsert i Kvæfjords storstue på Trastad.

Allerede på trappa ble vi møtt med paradetrommer. Da vi fikk slippe inn, ble vi omgitt av en perkusjonsskapt lydkulisse som skulle vare helt til konsertstart. Ulike lyder fikk tankene til til å vandre til sirisser og togfløyter. Sømløst gled det over i korsang med alle involverte.

Og etter at nødvendige introduksjonsfraser ble framført, gikk det i ett. Fra studentenes solide instrumentale prestasjoner til trommeimprovisasjon hvor alle medvirket. Uten stopp og med delikat overgang gikk veien til Reodors Ballade og Kvæfjordkake-sangen, denne gang med melodien til ”We will rock you”. En musikalsk avstikker til Sør-Amerika fikk vi også med oss.

De deltakende flyktningene kommer opprinnelig fra Eritrea, Sudan, Afghanistan og Syria. Sammen med studentene fra Norge og Tyskland sørget de for at i hvert fall journalisten grein i strie strømmer under avslutningsnummeret. Hvordan kan man ellers reagere når ”Sommerfuggel i vinterland” synges av mennesker som vet hva det vil si å være på flukt? Samtidig var det rørende å se det som skjedde etter at scenelysene hadde slukket og studentene skulle ta farvel med flyktningene. Bredere smil enn de som ble observert blant de sistnevnte, skal du lete lenge etter. Ved neste korsvei håper jeg å se festspilledelsen i salen. Dette er nemlig den arenaen hvor musikken har størst betydning for de involverte.