Som i fjor får det nasjonale kompetansesenteret for outsider art ved Trastad samlinger 1 million kroner i revidert statsbudsjett.

Outsider Art er en kunstform hvor utøvere i en eller annen form er mentalt syke, har intellektuelle vansker eller lærevansker og som lever eller har levd på kanten av samfunnet. Sør-Troms Museum og Trastad samlinger har laget et senter for kunstformen som de håper vil bli en fast post på statsbudsjettet.

- Ekstrabevilgningene i 2015 og 2016 har gitt oss større mulighet til å fungere som et nasjonalt kompetansesenter og outsider art museum som samlokaliserer kunnskapen om såkalte outsider-gruppers evner og utvikling i Norge. Dette er slik vi ser det særlig positivt i henhold til å skape et høyst aktuell perspektiv på kulturell mangfold. Stiftelsen Sør-Troms Museum målsetning er å være en samfunnsaktør med høy kvalitet. Gjennom Trastad Samlinger skal vi gi utøvere av Outsider Art en naturlig plass som del av den norske kunstarenaen. Muligheten til dette er betydelig styrket med årets ekstrabevilgning, sier direktør Ole J. Furset i Sør-Troms museum i en pressemelding.

Leder av Krfs kvinnegruppe, Mariam Rapp, har i lang tid jobbet for å få senteret på statsbudsjettet.

- Jeg håper at utøverne av outsider art skal få sin naturlig plass på den nasjonale kunstarenaen. Derfor har regjeringen bidratt med en million kroner til dette arbeidet. Formålet har nå fått midler i to runder i revidert statsbudsjett, og jeg mener det nå bør få permanent plass, sier Rapp.