Da lanserer nemlig den samiske festivalen hele festivalprogrammet sitt på City Bar&Diner.

Startskuddet for festivalen går om knappe to måneder, og festivalleder Marita Eilertsen har så vidt begynt å kjenne på festivalnervene. Nå inviterer hun til en heidundrende lanseringsfest midt i Harstad sentrum.

- Vi har ruget på dette programmet siden forrige festival, og det skal bli deilig å endelig få presentere alle godbitene. Vi har fortsatt noen artister på lur, og ikke minst et program som vi tror vil falle i smak, sier Eilertsen.

Den samiske festivalen som arrangeres i slutten av juli lader opp til programslippet lørdag med å slippe to artister i dag. Amoc, den eneste rapperen i verden som rapper på inarisamisk, et språk som nesten har vært som utdødt å regne, og den lokale og ferske gruppa Troublemakers fra Ramsund og Liland.

- Begge bandene vil prege Márkomeannu på ulike måter. Amoc har blitt karakterisere som intet mindre enn en trykkbølge av samisk språkrevitalisering. Troublemakers, med vår egen Inna Marja Amundsen i spissen på vokal, er et svært ungt og fremadstormende band vi gleder oss til å se. Márkomeannu skal være en scene både for de etablerte og uetablerte, det er vi veldig stolte av, forteller festivallederen.

Fra festivalprogrammet kan hun røpe spennende kurs for barn, workshops for ungdom og en svært spesiell utstilling.

Programmet i sin helhet lanseres lørdag 28. mai og den unge festivallederen understreker at både lanseringsfesten og festivalen er åpen for alle.

- Márkomeannu er for barnefamilier, bygdefolket, hele Sápmi og for deg som vil lære mer om samisk kultur. Du er velkommen enten du har kommager, sko eller støvler på beina, avslutter en spent festivalleder.

Amoc er den eneste rapperen i verden som rapper på inarisamisk, Pressefoto