Nominert: Han er gledelig overrasket over nyheten om at han er nominert til kulturprisen.

-Det er jo så mange dyktige folk her. Jeg husker godt at Arne Dagsvik fikk den forleden år, og det fortjente han virkelig. Nå føler jeg meg virkelig beæret, sier kantoren fra et sted nord for Hamburg.

Tilhørighet

Wolfgang Schmitt er kjent blant alle som jobber med korps og kor i Harstad og nærområdene. Han ankom byen og Harstad kirke i januar 2000. I bagasjen hadde han flere års studier innen kirkemusikk og femten års erfaring som kantor i Tyskland. Siden da har han hatt sitt virke i Harstad kirke.

-Jeg har hatt noen arbeidsperioder i Alta, Lødingen og Kvæfjord, men det er hovedsakelig i Harstad kirke jeg har jobbet. Jeg føler stor tilhørighet til den, sier han.

Han har ingen planer om å returnere til hjemlandet.

-I utgangspunktet flyttet jeg til Harstad for å være kantor i fem-seks år. Jeg trivdes fra første stund, og her er jeg ennå. Jeg liker byen og naturen rundt, og vi har et stort og godt kulturliv. Jeg har alltid følt meg godt mottatt, sier han.

Hjerte for kor

Kantoren nøyde seg ikke bare med jobben i kirka. Etter hvert tullet det på seg med uttallige konserter og forestillinger. Ved kirke- og kulturhusarrangementer. Som dirigent for Harstad Janitsjar, konserter med Divisjonsmusikken og samarbeidsprosjekter med Kultur i Troms. Ikke minst har han et varmt hjerte for kor.

-En lang periode dirigerte jeg kor hver eneste kveld. Det er blitt litt roligere nå. Men barnekoret skal vi fortsatt jobbe med, sier han, og forteller om Gospel Stars. Koret han startet sammen med Mona Stenhaug Johannessen for et par år siden. Over 70 sangglade barn deltok på den første konserten før jul i 2014.

-Det begynte med at vi ønsket å starte et prosjektkor til en veldedighetskonsert. Vi ville spre juleglede og gi inntekten til Harstad krisesenter, sier han.

Fulle hus

Responsen skulle vise seg å være enorm, blant utøvere og blant publikum. Gospel Stars er kommet for å bli. I dag synger over 30 barn i alderen 7-13 år i koret, en gjeng vi nok skal få høre mer fra.

Sammen med Stenhaug Johannessen har han også laget konserten Himmelrom, som hadde debut i Tyskland for få år siden. Nok en suksess. Konserten har flere ganger gått for fulle hus her hjemme.

Alltid musikk

De siste årene har kantoren holdt hus i den gamle tjenerboligen ved Stiftsgården på Trondenes. Et sted med historisk sus, et utmerket sted å bo for en kulturutøver. I trærne ute på tunet har han hengt opp vindspiller i forskjellige størrelser.

-Så har jeg musikk utenfor stuedøra også, til enhver tid.

Hva han mener om å være nominert?

-Da må jeg bare si at jeg føler stor takknemlighet over å bli tatt med.

Med vindspill utenfor stuedøra har Wolfgang Schmitt musikk utenfor stuedøra til en hver tid. Foto: Tina Eilertsen
Stortrives: Wolfgang Schmitt kom til Harstad som kantor i Harstad kirke i 2000. Han trivdes fra første stund. Foto: Børge Hoseth
Sammen med Mona Stenhaug Johannessen startet Wolfang barnekoret Gospel Stars. Her avbildet i forbindelse med en plateinnspilling. Foto: Trym Ivar Bergsmo